Kék hírek, bulvár

2010.08.05. 03:50

Kullancsveszély, Lyme-kór - pánikra semmi ok, vagy mégis?

A Kullancsszövetség hivatalos térképe szerint szűkebb régiónk is a magas rizikójú területek közé tartozik.

Barta Katalin

Köves Gyula, a Kárpát Egyesület egri csoportjának vezetője évtizedek óta rendszeresen túrázik az Északi-középhegységben. Idén nyáron három turnus gyermekkel is táboroztak a Bükkben, és valóságos harcot vívtak a kullancshaddal:
– Emlékezetem szerint soha ennyi kullancs nem volt az erdőben, mint idén. A gyerekeket alaposan felszerelték a szülők mindenféle kullancsriasztó szerrel. Kenték, fújták magukat egész nap, esténként mégis 10–15 kullancsot kellett belőlük eltávolítani. Az én tuti tippem egyébként a megelőzésre egy-két üveg hideg sör. Persze ez csak a felnőttek esetében ajánlható – jegyzi meg.

Tény: országos viszonylatban idén eddig a 29. héten jelentették a legtöbb Lyme-kóros esetet, összesen 142-t. Összehasonlításképp 2004–2008 között az említett héten átlagosan 75 ilyen bejelentés érkezett. Hazánkban idén negyven százalékkal több kullancscsípés okozta megbetegedést regisztráltak, mint tavaly ugyanilyenkor. Főként Vas és Nógrád, illetve a főváros számít fertőzött területnek, bár a Kullancsszövetség hivatalos térképe szerint Heves megye is a magas rizikójú területek közé tartozik.

Pánikra azonban semmi szükség, mindössze fokozott elővigyázatosságra van szükség. Mint Köves Gyula hozzátette: a túra befejeztével a legfontosabb a mezítelen testünk átvizsgálása. A kullancs a vékonyabb bőrrel fedett hajlatokat kedveli, főleg a térdhajlatban és az ágyék környékén. Nem árt a levetett ruházatot is alaposan átvizsgálni, mert a lustább kullancsok itt is várhatják sorsuk jobbra fordulását.

Ezen fertőző betegségeket kötelező bejelenteni – tájékoztat dr. Huszti Györgyike, az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézetének regionális tisztiorvosa.
– A Lyme-kór megelőzésére nincs védőoltás. A csípés helyén az azt követő 2–32. nap között jelentkezik bőrpír, amely a közepén halványuló gyűrűt formál. A kokárdaszerű bőrelváltozás átmérője legalább öt centiméter. Aki ilyet észlel, mielőbb forduljon orvoshoz, mert minél korábban kezdődik el az antibiotikus kezelés, annál kisebb a szövődmények kockázata.

A vírusos agyvelőgyulladás elleni védőoltás a fertőzött területeken tartózkodók védelmére szolgál. Magyarországon két oltóanyag van gyógyszertári forgalomban. Az elmúlt öt év megyei adatai alapján megállapítható, hogy a Lyme-kór előfordulása évről évre emelkedik, idén pedig egy alkalommal már kullancs-encephalitist is regisztráltak.

A legjobb védekezést a megelőzés jelenti

Kerti munka, kirándulás előtt tanácsos kullancsriasztó szereket használni, utána pedig minél előbb átvizsgálni a testünket, beleértve a hajlatokat, a deréktájékot, a hajas fejbőr peremét és a fül mögötti területet is. A szabadban zárt ruházat viselése javasolt. Ha kullancsot találunk magunkon, mielőbb el kell távolítani, ám ehhez sohase használjunk kenőcsöt, alkoholt vagy más, a kullancsot károsító anyagot. Óvakodjunk az állat lágy részét megnyomni, mert ezzel a kórokozót bepréseljük a nyílt sebbe. Használjunk speciális, kereskedelmi forgalomban is kapható eltávolító csipeszt. Magunknak és gyermekeinknek egyéves kortól adassuk be a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa elleni védőoltás-sorozatot.

A paraziták a kutyákat sem kímélik. Dr. Suszták Béla állatorvos tájékoztatása szerint hűséges házőrzőink az úgynevezett babézist kaphatják el a kullancsoktól, ami akár végzetes is lehet. A tünetek: étvágytalanság és pirosas vizelet. Ha időben kap kezelést, meggyógyul az állat, pár nap késlekedés már a kutya életébe is kerülhet.

A kullancsok eltávolítása

A lárvákat és nimfákat injekciós tűvel kell kipöccinteni a bőrből. A kifejlett példányok veszélytelen eltávolítására született, mindenki által emberen és kedvenc állaton egyaránt alkalmazható, egyszer használatos orvostechnikai eszköz a kullancseltávolító kanál. Az eszköz országszerte kapható az állatpatikákban, a gazdaboltokban és a gyógyszertárakban.

Az állatkórház munkatársa hozzáteszi: általában csak március végén, április elején kezdődik a kullancs-szezon, augusztus vége felé pedig újabb fertőzéshullámra lehet számítani. A szakember is a megelőzésre hívja fel a figyelmet: az élősködő elriasztására szolgáló nyakörv és csepp általában a humán és az állatgyógyszertárakban is beszerezhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!