Kék hírek, bulvár

2010.11.03. 06:21

Az évszak veszélyei: lakástüzek, szén-monoxid mérgezések

A hideg napokon különösen hívogató otthonunk melege. Az azt biztosító fűtési rendszerek azonban veszélyeket is magukban rejtenek.

L. A.

Hogy melyek ezek, arról Mérai Péter tű. százados, az Egri Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság szóvivője beszélt a Heol.hu-nak.

– A fűtési szezon kezdetével mire kell különösen odafigyelnünk?
– Az utóbbi öt évben egyre gyakrabban találkozunk kéménytüzekkel, amelyek aztán az egész tetőre átterjedhetnek. Ez részint a kémények elöregedésére vezethető vissza, részben azonban arra, hogy nem takarítják ki, nem ellenőriztetik őket. Gyakori az is, hogy a nyílt lángú tüzelőberendezések, például kandallók közelében éghető anyagokat tárolnak, amelyek egy szikrától meggyulladhatnak. A fűtési rendszerekhez hasonlóan otthonunk villamos hálózatának felülvizsgálatára is oda kell figyelnünk.

– A lakásban azonban nem csak a tűz jelent veszélyt.
– A fűtési szezon egyik kockázati tényezője a szén-monoxid mérgezés is. Ez a gáz az üzemanyag, fűtőanyag tökéletlen égésekor keletkezik. A tragédiák elkerülését a megfelelő karbantartás mellett segíthetik a jelzőberendezések is.

– Milyen esetekhez hívják még Önöket ősszel?
– Az ilyenkor zajló munkák miatt sokan égetnek avart vagy más kerti hulladékot, nekik gondoskodni kell a tűz őrzéséről, eloltásáról. A legjobb megoldás a körbeásott máglyán való eltüzelés.

- Ilyenkor mennyiben más a tűzoltók munkája?
- Az időjárás a mi tevékenységünkre is kihat. A hideg idők beköszöntével előfordulhat, hogy a vízhálózatban keletkező fagyások miatt vízvételezési nehézségeink adódnak, vagy a lehulló hó alatt kell keresnünk a tűzcsapokat. Ősszel és télen a lakástüzek jellemzőek, sokszor ilyenkor szembesülünk azzal, hogy egy épületben - vagyonvédelmi szempontok alapján - milyen ajtókat, rácsokat szerelnek fel a lakók. Ezek azonban nemcsak a betörőket tartják távol, de a menekülést is nehezítik, a mentésnél pedig plusz időt jelent a rajtuk való áthatolás. Érdemes tehát mérlegelni, milyen megoldást választanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!