Kék hírek, bulvár

2010.11.20. 15:12

Egy gyilkosság: 2800 ember ujjlenyomata

A Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át október 23-án Verebélyi András r. alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság (HRFK) bűnügyi-technikai osztályvezetője.

Sz. Z.

 Emlékezetes év 2010 a számára, hiszen idén ünnepelte az 50. születésnapját, és magas elismerésben részesült 28 esztendei kiemelkedő rendőri pályafutásáért. A bűnügyi helyszínek nyomainak vallatóját ezúttal a Heol faggatta életéről, és becsületére legyen mondva, jól állta a sarat.
– Műszerész szakmát tanultam a gyöngyösi Vak Bottyán János Ipari Szakközépiskolában – meséli a kezdetekről. – Első munkahelyem köszörűsként az egri Csepel Autó (ma: ZF) volt, majd Sirokban a Fémművekben dolgoztam. Még 1982-ben Verpelétre vonultam be. Leszerelésem után jelentkeztem rendőrnek.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Verebélyi András: Kihívás a nyomokból rájönni, ki a tettes. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]


Az Egri Rendőrkapitányság őr-járőr alosztályánál rótta a utcákat 1983. október 1-től, mint őrmester, nyáron a város strandján ügyelt a rendre.
– Abban az évben Góbor Albin alosztályvezető hívott a főkapitányság bűnügyi-technikai osztályára – folytatja –, és itt ragadtam. Három évre rá Moszkvába iskoláztak be. A bűnügyi-technikusi mellett igazságügyi írás- és fegyverszakértői képesítést is szereztem.
Ezután 1993-ban lett főtechnikus, 1997-ben őrnagy és osztályvezető-helyettes, majd őt bízták meg az osztály irányításával. Kiemelt bűntények helyszíni szemléjét végzik, emberölések, halált vagy életveszélyt okozó testi sértések, fegyveres rablások ügyében a nyomok felkutatása, előhívása, rögzítése a dolguk.


– Igazi kihívás a nyomok alapján rájönni, hogyan történt a bűneset, ki az elkövető – feleli a kérdésre, hogy mi a vonzó e hivatásban, ami sok éjszakázással jár. – Nekem tetszik, hogy bármikor riaszthatnak helyszínhez, még ha azok általában éjjelente is vannak.
Kiváló családi háttér is kell ehhez, a neje, Edit pedig elfogadta ezt az életmódot.
S az emlékezetes esetek? Siker volt a két nevelt lányát Atkáron lekaszaboló férfi elleni bizonyítás. Tiszanánán egy ujjnyom alapján fogták el egy bácsi gyilkosát. Három kudarcot is említ: 1985-ben az egri Helliné megölése kapcsán 2800 ember ujjnyomait vette le, de megoldatlan maradt az ügy. Nincs még rendőrkézen Ivády Joachim, illetve a gyöngyösi Nagy András gyilkosa sem.

Verebélyi András

Született: 1960. március 13., Eger

Iskolák: érettségi a Vak Bottyán János Ipari Szakközépiskolában, Gyöngyös;

bűnügyi-technikusi, szakértői diploma, Moszkva;

gazdasági mérnöki oklevél, KRF, Gyöngyös.

Elismerések: rendőrségi főtanácsos, 2009;

Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt, 2010.

Család: a neje társasházkezelő, a fia, Gábor középiskolás.

Hobbi: főzés, töltött káposztáját, sült csülkét nem csak azért dicsérik kollégái, mert ő a főnök.


Minden más bűntény tettesét felderítették. Ebben az osztály csapatmunkája is benne van, miként az ő kitüntetésében is, nem győzi őket dicsérni, hiszen a maguk szakterületén mindegyikük kiemelkedő.

Iskolák: érettségi a Vak Bottyán János Ipari Szakközépiskolában, Gyöngyös;

bűnügyi-technikusi, szakértői diploma, Moszkva;

gazdasági mérnöki oklevél, KRF, Gyöngyös.

Elismerések: rendőrségi főtanácsos, 2009;

Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt, 2010.

Család: a neje társasházkezelő, a fia, Gábor középiskolás.

Hobbi: főzés, töltött káposztáját, sült csülkét nem csak azért dicsérik kollégái, mert ő a főnök. Verebélyi András: Kihívás a nyomokból rájönni, ki a tettes. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!