Kék hírek, bulvár

2010.11.05. 17:09

Egy tűzoltó nem hátrál meg a kihívások elől

Novembertől Csontos Ambrus, korábbi egri tűzoltóparancsnok irányítja a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot. Az előző vezető, Nagy Sándor nyugdíjba vonul, ám a feladatoktól nem távolodik el.

Lovász Anikó

Fotós:

November elsejei hatállyal Csontos Ambrus tű. mk. ezredest, az Egri Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokát bízta meg dr. Bakondi György tű. altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a Heves megyei igazgatóság irányításával. A korábbi vezető, Nagy Sándor pv. ezredes megbízását október 26-i hatállyal visszavonta, s kérésére év végével nyugállományba helyezi. Több évtizedes munkáját emléktárggyal köszönte meg a főigazgató. A változásokat pénteken délután, a Megyeházán tartott ünnepélyes állománygyűlésen jelentették be.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Nagy Sándor (jobbra) több évtizedes munkáját emléktárggyal is megköszönte dr. Bakondi György főigazgató. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

- Az elmúlt hónapokban a közbiztonság és a katasztrófavédelem területén is jelentős - személyi és feladatbeli - változások történtek. Mindezek a csapat- és közösségépítést, szemléletváltást alapozzák meg. A vörösiszap-katasztrófa is megmutatta, hogy a megelőzést, a hatósági felügyeletet erősíteni kell - mondta dr. Bakondi György, aki szerint a mostani időszak fontos feladata lesz a szervezet megerősítése, fejlesztése, azon belül a közösségépítés.

- Hogy mekkora érték az egészség, arra sokszor akkor döbbenünk rá, mikor híján vagyunk. Ugyanígy van ez a biztonsággal is. A fontosságára gyakran csak akkor eszmélünk rá, mikor elveszőben van. Ahogyan az azt biztosító emberek munkájának jelentőségére is, akik láthatatlanul is teszik a dolgukat, sokszor sajnálatos körülmények között is - vette át a szót Horváth László, a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette: új korszak kezdődik, amelynek egyik célja, hogy a politika ne csak szavakban, de tettekben is szolgálatot végezzen. Igyekeznek erejükhöz mérten segíteni az igazgatóság munkáját.

Nagy Sándor pv. ezredes 38 évnyi szolgálat után távozik a hivatásos állományból, a feladatoktól azonban nem vesz búcsút.
- A civil élettel barátkozva számvetést készítettem, s elmondhatom: büszkén vállalom az elmúlt évtizedeket. Azt, hogy a politikától kellő távolságot tartva sikerült a közt szolgálnom, s elérni azt, ami egy tiszt számára területi vezetőként lehetséges. Mindezt azonban nem csak magamnak köszönhetem, hanem a mögöttem álló csapatnak, a bizalomnak és segítségnek - összegzett a leköszönő vezető, aki a továbbiakban a civil szerveződésű megyei Polgári Védelmi Szövetség elnökeként segíti majd kívülről a katasztrófavédelem munkáját.

Az ezredes szólt arról is, hogy nincs benne keserűség. Kínáltak számára másik vezetői beosztást, ám ennyi év után ő inkább a nyugdíjba vonulás mellett döntött. Van azonban, aki átvegye a stafétát, a lánya ugyanis hivatásos tűzoltóként dolgozik. Az elmúlt évtizedekre visszatekintve Nagy Sándor az 1999-es árvízi védekezést, illetve a katasztrófavédelem 2000-es megalakulása körüli teendőket emelte ki emlékezetes mozzanatként. Elismerései közül polgári védelmi főtanácsosi címre, illetve a 2005-ben kapott miniszteri díjra a legbüszkébb.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Csontos Ambrus (jobbra) új feladatkörben is próbára teszi magát. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Csontos Ambrus tű. mk. ezredes az őt felmentő tegnapi városi közgyűlésen már szólt róla, hogy büszke rá, hogy négy éven át Eger tűzoltóparancsnoka lehetett.
- Mikor a főigazgató úr felkért erre a feladatra, megkérdeztem, hogy gondolkodhatok-e rajta. A hezitálásom annak szólt, hogy nagyon szerettem a korábbi feladatomat is, s most fájó szívvel hagyom ott a munkatársaimat. Ugyanakkor úgy döntöttem, hogy ha már bizalmat kaptam az igazgatói munkára, nem lenne tűzoltó-dolog, ha megfutamodnék előle, így próbára teszem magam. Tudásom, szorgalmam alapján azon leszek, hogy elégedettek legyenek az igazgatóság munkájával.

Érdeklődésünkre Csontos Ambrus elmondta, hogy eztán is gyakori vendég lesz az egri laktanyában, de igazgatóként immáron a megye többi létesítményében is. A 2002 és 2006 között a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgató-helyettesi posztját is betöltő ezredes első lépései között személyi állománnyal értekezik, s strukturális változások is várhatóak. A tűzoltóparancsnokként töltött évek mérlegeként leginkább azt hangsúlyozta, hogy a széthúzást, békétlenséget sikerült orvosolni, s egy jó csapattá összekovácsolni a tűzoltókat. Kiemelte a laktanya felújítását, az eszközök cseréjének megkezdését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!