Kék hírek, bulvár

2010.11.10. 07:45

Tüntetésből bőven kijutott a távozó főkapitánynak

Három év után távozik posztjáról dr. Juhász István, Heves megye rendőrfőkapitánya. Szakmai sikereiről, esetleges kudarcairól kérdeztük.

Sz. Z. - V. O.

Fotó:

– Hevesbe érkezése után első interjújában szolgáltató rendőrséget ígért, és arra ösztönözte munkatársait, hogy úgy járjanak el minden ügyben, mintha a sajátjukat intéznék. Valóra váltak az akkori elképzelései?
– Az érkezésem nem volt viharmentes – válaszolja dr. Juhász István r. dandártábornok. – Akkor indult el egy nyugdíjazási hullám, ami majdnem a teljes itteni pályafutásomat végigkísérte. Ez megnehezítette, hogy a vezetői akaratot könnyen, rugalmasan át lehessen vinni. Szerintem tehát vannak tartalékok a szolgáltató rendőrség kapcsán.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Dr. Juhász István az egyik legnagyobb sikerként a takarékszövetkezetek elleni rablássorozat elkövetőjének megfogását említette. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

– Hevesbe jövetelekor a hangsúlyos feladatok között említette az idős emberek védelmét. Mindehhez társultak a gyakori tüntetések. Szakmai szempontból jól oldották meg e teendőket?
– Demonstrációból bőven megadatott nekünk, hiszen a fővárosi főkapitány után a legtöbb megmozdulást a Heves megyei rendőrség vezetőjének kellett megoldania, más létszámmal és eszközzel. Nagyon sok támadás ért engem, de mindig azt mondtam, és ma is állítom: azok a döntések, amelyeket akkor hoztam, jó döntések voltak. Tudom, hogy az egri lakosok egy kis része volt hangadó. Ők nem emlékeznek majd sose rám jó szívvel. Azok sem, akik Budapestről vagy más megyékből érkeztek, és rendbontási céllal jöttek. A döntésekkel elejét vettük annak, hogy bárkinek a tulajdonában, a lakásában, az autójában, az üzletében kárt tegyenek. Ellenkező esetben azt mondták volna, hogy a főkapitány nem intézkedett megfelelően. A demonstrációk kezelését szakmailag helyesnek ítélem, főleg úgy, hogy soha nem kellett indokolatlan erőszakot alkalmazni. Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményeknél amit lehetett, a rendőrség megtett. Mégis azt hiszem, hogy ebben még nagyon sok tartalék van, de nem a rendőri oldalon. A társadalomnak az egész országban e bűntények megakadályozásáért sokkal többet kell tennie. Kellenek a hozzátartozók, az önkormányzatok, a szociális gondozók. Nagy szerepe van a megelőzésben a médiának, a Heves Megyei Hírlap nekünk nagyon sokat segített.

– Mit tart igazán nagy sikernek, és mit kudarcnak a három évből?
– Az egyik legnagyobb sikerünk a takarékszövetkezetek elleni rablássorozat elkövetőjének a megfogása volt. A másik nagy eredmény az egri Ráctemplom sérelmére megvalósított betörés tetteseinek gyors felderítése. Sikerként élem meg, hogy amikor eltűnt gyermeket, idős embert kellett felkutatnunk, akkor nem kellett mondanom, ki menjen a keresésre, mert a munkatársaim, az önkormányzatok, a polgárőrök, az erdészek, a vadászok, mindenki azon volt, hogy mielőbb meglegyenek. Mindegyiküket megtaláltuk! Kudarc az, ha egy rendőri vezetőnek nem sikerül kialakítania a menedzsmentjét, márpedig érzem, hogy van egy-két terület, amit mostohán kezeltem, főleg a rendkívül nagy fluktuáció miatt. Változtak a kapitányságvezetők, a főkapitány-helyettesek. Egyébként pedig az ország legszebb megyéjében szolgálhattam. Ez nem udvarlás, hiszen gyerekként nem volt év, hogy ne jöttünk volna a Kékestetőre, a Sástóra csónakázni. A feleségem édesanyja a megyében született, és a mai napig visszajárunk.

Névjegy

Dr. Juhász István

Születési hely: Nagykáta, 1967. október 31.

Családi állapot: nős, két gyermek édesapja

Végzettség:

1994: Berlini Humboldt Egyetem, okleveles kriminalista

2001: Pécsi Tudományegyetem, jogász

2008: jogi szakvizsga

Szakmai életút:

2004–2005: Dunakeszi Rendőrkapitányság, kapitányságvezető

2005–2007: Gödöllői Rendőrkapitányság, kapitányságvezető

2007–2010: Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, főkapitány

Érdeklődési kör: színház, olvasás, kirándulás

– Hol folytatja a pályáját?
– Annyi publikus, hogy a Belügyminisztériumban dolgozom vezetői pozícióban január 1-től egy ma még nem létező szervezetnél.

A főkapitánnyal készült teljes interjú a Heves Megyei Hírlap szerdai számában olvasható. Itt dr. Juhász István beszél a munkatársaihoz fűződő kapcsolatáról, egri emlékeiről, magánéletéről, de arról is, hogy mire kell számítania az utódjának.

Születési hely: Nagykáta, 1967. október 31.

Családi állapot: nős, két gyermek édesapja

Végzettség:

1994: Berlini Humboldt Egyetem, okleveles kriminalista

2001: Pécsi Tudományegyetem, jogász

2008: jogi szakvizsga

Szakmai életút:

2004–2005: Dunakeszi Rendőrkapitányság, kapitányságvezető

2005–2007: Gödöllői Rendőrkapitányság, kapitányságvezető

2007–2010: Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, főkapitány

Érdeklődési kör: színház, olvasás, kirándulás Dr. Juhász István az egyik legnagyobb sikerként a takarékszövetkezetek elleni rablássorozat elkövetőjének megfogását említette. Fotó: Lénárt Márton -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!