Kék hírek, bulvár

2010.11.08. 06:25

Tűzoltók az iskolapadban

Tűzoltó leszel s katona - írta egykor József Attila. A lánglovagok képzésén járva olyan hallgatókkal is találkoztunk, akik bizony mindkét hivatást űzik.

Lovász Anikó

Több mint tucatnyi férfi, az egy hónapja indult tűzoltó-tanfolyam résztvevői gyülekeznek reggel az egri laktanya tanácstermében. Elsőként Csathó Mónika, az Egri Mentőállomás vezetője érkezik hozzájuk, hogy alapfokú elsősegély-nyújtási ismeretekből készítse fel őket. A megszokott tananyaghoz képest kiemelten foglalkoznak azokkal a helyzetekkel, sérülés-típusokkal, amelyekkel egy tűzoltó a munkája során találkozhat.

- Ez a legtöbbször baleseti vagy égési sérülteket jelent, illetve a gázmérgezések áldozatait. Az egységeink általában egyszerre érnek a helyszínre, de ha a tűzoltók a gyorsabbak, az alapvető életmentő lépéseket ők is el tudják végezni. Ez azonban nem olyan gyakori - mondta a szakember, akitől azt is megtudtuk, hogy lánglovagokat szerencsére csak ritkán kell ellátniuk. Napi feladatul ezúttal az eszméletlen sérültek vizsgálata és az újraélesztés begyakorlása jutott a képzés résztvevőinek.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] A hallgatók több mint hatszáz óra után tesznek majd vizsgát a tanultakból. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

A következő órákra az udvarra vonulnak a hallgatók, ahol osztályfőnökük, Fodor Péter zászlós, az egri tűzoltóság "C" szolgálati csoportjának szerparancsnoka tart nekik szerelési gyakorlatot. A feladat osztott sugár szerelése gépjárműfecskendőről magasba, ami annyit tesz, hogy a tömlőket létrán keresztül több emelet magasba kell feljuttani betartva a szerelési szabályzatban előírt utasításokat.

- Maga a képzés 630 órás, januárban ér majd véget a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban tett vizsgával. Ezt egy házi vizsga és egy kisgépkezelői vizsga előzi majd meg - magyarázza a zászlós. Addig a szerelési ismeretek mellett műszaki, tűzoltási- és műszaki mentési tudnivalókat kell elsajátítaniuk, illetve gyakorlatot kell teljesíteniük. Mindez persze csak az alapismeret, a rutint majd leendő szolgálati csoportjukban, tapasztaltabb társaik támogatásával szerzik meg az újoncok.

Vannak, akik már valamennyi tapasztalattal a hátuk mögött vágnak neki a tanfolyamnak. Például a Magyar Honvédség egyik megyénkbeli létesítményének két tűzoltó beosztású katonája. Ők egy egyedi, 5 ezer liter víz szállítására képes járművel látják el feladatukat a létesítményben és annak néhány kilométeres vonzáskörzetében. Ugyanakkor szükség esetén a hivatásos tűzoltóknak is nyújtanak segítséget. Egy jogszabályi változás miatt már nem elegendő számukra a 40 órás alaptanfolyam elvégzése, a 630 órásat is teljesíteniük kell, ezért vezényelték őket Egerbe. Hasonló előzetes képzettség birtokában vannak a Tiszanánáról érkezett önkéntesek is.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] A képzés résztvevői minden segítséget megkapnak tanáraiktól.
[/caption]

A várhatóan később Egerben szolgálatot teljesítő fiatalok egy csoportja némileg nehezebb helyzetből indult, lévén civilként kerültek a tanfolyamra. Végzettségük alapján vegyes képet mutatnak, ám a lelkesedés és az ambíció ugyanúgy megvan mindegyikükben, szeretnék kihozni magukból a maximumot. Mikor a jelentkezésük okáról érdeklődünk, a kiszámítható életpályát, az összetartó közösséget, a csapatmunkát, a szabadidőt és a másodállás lehetőségét sorolják. Mint mondják, a többiekhez képest nekik először még a szakmai kifejezéseket is el kellett sajátítaniuk, ám az oktatóktól ehhez meg is kaptak minden segítséget.

Több frissen kiképzett emberre van szükség

A képzés megszervezésére a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak van jogosultsága. A felszereléseknek azonban a tűzoltóságok vannak birtokában, így általában az egri vagy gyöngyösi parancsnokságra helyezik ki a tanfolyamokat. Az egyes modulokat a tűzoltóságok, illetve az igazgatóság munkatársai tartják, az idei az első év, mikor külső előadót is hívtak.

- A képzések számát a felmerülő igényekhez igazítjuk. Az utóbbi esztendőkben volt rá példa, hogy egy évben négy tanfolyam is indult, pedig máskor kétévente elegendő egy. A háttérben egyrészt a nagyszámú nyugdíjba vonulást, másrészt a munkaidő-csökkentés miatti létszámfejlesztést találjuk - világított rá Dobre Attila tű. százados, az igazgatóság mentésszervezési osztályának vezetője.

A hallgatók között vannak, akik egy befogadó nyilatkozat birtokosai valamelyik parancsnokságtól. Ezek szerint ha megszerzik a tűzoltói képesítést, és üresedés lesz, akkor munkát biztosítanak nekik. Másoknál fordított a helyzet: ők már felvételt nyertek, "csupán" a szükséges tudást kell megszerezniük. Ilyen Czinczár Gábor is, aki a végzés után Sátoraljaújhelyre tér majd vissza.

- A miénk kisebb parancsnokság, mint az egri, de sok ismerősöm van az ottaniak között, így nem volt nehéz beilleszkedni. A tanfolyamon is egy jó csapat kovácsolódott össze. Egerhez hasonlóan Sátoraljaújhelyen szintén Mercedes fecskendők vannak, így jó, hogy ezeken a típusokon gyakorolhatok - felelte az eredetileg épületgépész technikus végzettségű fiatalember.

Az utóbbi időben a biztos megélhetés reményében többen pályáznak a tűzoltóságokhoz.
- Jelentkező bőven van, így ki tudjuk választani a leginkább megfelelőeket. A kihullók aránya 15-40 százalék között mozog, a legtöbben még az első lépcsőben, az orvosi vizsgálaton kapnak nem alkalmas minősítést - felelte kérdésünkre Mérai Péter tű. százados, az egri tűzoltóság szóvivője. Mint elmondta, fontosnak tartják, hogy leendő kollégáik már a képzés alatt is találkozzanak "éles" helyzetekkel. Így amennyiben lehetőség adódik, a napi oktatáson túl egy-egy káreset felszámolásában is részt vehetnek. Felügyelet mellett, a háttérmunkák során szerezhetik meg első tapasztalataikat.

- A képzések számát a felmerülő igényekhez igazítjuk. Az utóbbi esztendőkben volt rá példa, hogy egy évben négy tanfolyam is indult, pedig máskor kétévente elegendő egy. A háttérben egyrészt a nagyszámú nyugdíjba vonulást, másrészt a munkaidő-csökkentés miatti létszámfejlesztést találjuk - világított rá Dobre Attila tű. százados, az igazgatóság mentésszervezési osztályának vezetője. Gyakorlat teszi a mestert. Szerelési feladat a laktanya udvarán Fodor Péter zászlós (balra) vezetésével. Fotó: Ötvös Imre A képzés résztvevői minden segítséget megkapnak tanáraiktól. A hallgatók több mint hatszáz óra után tesznek majd vizsgát a tanultakból. Fotó: Ötvös Imre -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!