Kék hírek, bulvár

2011.04.25. 11:48

A Véderő szerint az igazság győzött: nem volt garázdaság

Az egri bíróságon hallgatták meg azt a nyolc személyt, akiket garázdaság szabálysértés miatt állítottak elő pénteken Gyöngyöspatán. A bíró kijelentette: nem történt garázdaság, mindenki szabadon távozott.

HEOL

13.25

Szabadon távoztak a Egri Városi Bíróságról a Véderő nevű szervezet pénteken őrizetbe vett tagjai, miután a bíróság mind a nyolc eljárás alá vont személlyel kapcsolatban megállapította: nem követtek el szabálysértést.

Indoklásában a bíró ismertette a törvényi hátteret, azaz, garázdaság szabálysértés megvalósításához olyan kihívóan közösségellenes magatartást kell tanúsítani, ami megbotránkozást, félelmet kelt. A bíró szerint ilyenről szó sem volt.

Az érintettek tudomásul vették az ítéletet, Eszes Tamás, a Véderő parancsnoka kijelentette: ismét győzött igazság. A megjelent szimpatizánsok tapsoltak, a rendőrség képviselője bejelentette, fellebbeznek. A döntés nem jogerős.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Eszes Tamás szerint győzött az igazság. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

11.48


Az Egri Városi Bíróságon hétfőn délelőtt 10 órakor megkezdődött a Gyöngyöspatán garázdaság szabálysértés miatt előállított 8 személy bírósági meghallgatása. Az eljárást a Gyöngyösi Kapitányság szabálysértési hatósága kezdeményezte ellenük. A hétfői meghallgatásra jelentős rendőri kísérettel vezették elő a hat férfit és a két nőt, akik a tárgyaláson is terepszínű ruhában jelentek meg. Mintegy 15 Véderő-szimpatizáns is megjelent a teremben, akiket az eljáró dr. Lévai Zsolt bíró megkért, hogy tartózkodjanak a tetszésnyilvánítástól.

Az egyenkénti meghallgatás előtt a rendőrség képviseletében a Gyöngyösi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője ismertette a szabálysértési feljelentés lényegét. (A törvény szerint garázdaság szabálysértését az követi el, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.)

Elsőként a Véderő magyarországi ideiglenes parancsnokát, a 47 éves Eszes Tamást hallgatták meg. Vallomásában kifejtette: nem érti az eljárás megindítását, hiszen folyamatosan egyeztetett a rendőrökkel, sőt a polgármesterrel is. Rendfokozat szerint sorolta a hatóság képviselőit, akikkel, mint mondta, azt is egyeztette, hogy a telek melyik részén mit fognak majd csinálni. Eszes szerint ha bármilyen bűncselekményt készült volna elkövetni, a rendőrség nem asszisztált volna hozzá.


- Hon- és önvédelmi ismertek átadására szerveztük a tábort tábort. Ha ez riadalmat kelt, az nagy baj van. A tábort nyíltan hirdettük meg, romák is jelentkezhettek - emelte ki.


Hangsúlyozta azt is: nagy a baj akkor, ha a rendőrök szemlesütve verik rájuk a bilincset, holott semmi olyan bűncselekményt nem követtek el, ami kisebbség ellen irányult. Egyébként ez már a sokadik táboruk lett volna, most először ráadásul magánterületen. 

Vallomását követően a bíró rákérdezett: tisztában van-e  vele, hogy nem bűncselekmény miatt hallgatják meg, hanem szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Eszes válasza nem volt.

A rendőrség képviselője ekkor felhívta a figyelmet: egy más, korábban régóta szerveződő eseményre csatlakozott rá a Véderő a táborával. Borsos Péter r. őrnagy vitatta a magántulajdon jelleget, egy benzinkúthoz hasonlította a tábort, amely nyitott, oda bárki bemehet, ami ott történik, az pedig olyan, mintha közterületen történt volna.

Ügyvédi kérdésre Eszes Tamás hangsúlyozta: az emlegetett riadalom azt jelentette: a kisebbség fenyegette meg őket, szerinte a rendőröktől egy riasztólövés is elhangzott, hogy megfékezzék az indulatot, de a hatóság ezt tagadja.

A következőkben H. Zsuzsanna elmondta: ő és két ismerőse mindössze másfél órát töltött a táborban. Az interneten értesült róla, nem tudott az előzményekről. A következő 27 éves férfi meghallgatott pedig kiemelte, hogy nem volt sorkatona, itt pótolta volna az elmaradt az ismerteket. Felháborítónak tartja ugyanakkor, hogy el szeretett volna menni táborozni, s ehelyett 3 napot fogdában kellett töltenie.

Sajnálják a pofonokat a patai romák

Ifj. Farkas János közleményében azt írta: a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat nevében sajnálatukat fejezik a vasárnapi incidens miatt. Véleménye szerint egy ilyen helyzetre már számítani lehetett „a hetek óta zajló provokációk miatt”.

A történtekről kifejtette: „a konfliktust megelőzően provokáló mondatok hangzottak el egy helybélitől, aki a fáradtan hazatérőket a „minek jöttek haza, maradtak volna inkább ott” szavakkal fogadta. Ebben a feszült pillanatban elcsattant két pofon. Több tanú is látta az esetet”.

A cigány önkormányzat elnöke közölte, a történteket elítélik, de úgy gondolják, hogy „a provokációnak, megfélemlítésnek hetek óta kitett roma közösség lelki erejének határán van. Fáradtak, kimerültek vagyunk”.

A történtekről kifejtette: „a konfliktust megelőzően provokáló mondatok hangzottak el egy helybélitől, aki a fáradtan hazatérőket a „minek jöttek haza, maradtak volna inkább ott” szavakkal fogadta. Ebben a feszült pillanatban elcsattant két pofon. Több tanú is látta az esetet”.

A cigány önkormányzat elnöke közölte, a történteket elítélik, de úgy gondolják, hogy „a provokációnak, megfélemlítésnek hetek óta kitett roma közösség lelki erejének határán van. Fáradtak, kimerültek vagyunk”. Eszes Tamás szerint győzött az igazság. Fotó: Gál Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!