Kék hírek, bulvár

2012.04.02. 18:00

Veszélyes anyag szennyezi a Mátrát

A gyöngyösi tűzoltóságra lakossági bejelentés érkezett április elsején. Kiderült, nem tréfa volt.

HEOL

Április 1-én vasárnap lakossági bejelentés érkezett a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság ügyeletére, miszerint Pálosvörösmart mellett, a volt kőbánya területén, nagy mennyiségű folyékony veszélyes anyag (bitumen) került a környezetbe az ott található vastartályokból, hordókból.

A bejelentésről az ünnepélyes állománygyűlés végén értesült tűzoltóparancsnok tájékoztatta a megyei iparbiztonsági főfelügyelőt, aki az újonnan kinevezett gyöngyösi iparbiztonsági felügyelővel azonnal a helyszínre indult. Kiérkezést követően bebizonyosodott, hogy a bejelentés nem áprilisi tréfa, a probléma valós. Az elhagyott telephelyen több vastartály, vashordó és egyéb, a bitumengyártásra alkalmazott technológiában használt tároló eszköz volt megtalálható, melyekből kb. 200-250 négyzetméteres területen, 5-10 cm vastagságban elterült a frissen kifolyt veszélyes anyag (bitumen). Az esetet súlyosbítja, hogy a gazos, elhanyagolt telepen két, egyenként 5 köbméteres gáztartály is volt, mindkettő szinte teljesen tele fokozottan tűz-, és robbanásveszélyes anyaggal.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: HMKI
[/caption]
 
A szennyezés minél előbbi felszámolását szem előtt tartva a megyei iparbiztonsági főfelügyelő a helyszínre kérte az ügyben I. fokon eljáró környezetvédelmi hatóságot, valamint a tényállás tisztázása érdekében az illetékes rendőrhatóságot. A közös társszervi helyszíni szemle eredményeként a rendőrség környezetkárosítás miatt eljárást indít, a környezetvédelmi hatóság pedig határozatban fogja kötelezni - a felelősség megállapítása után - a károkozót.

Az ügy kapcsán Dobróka László, Pálosvörösmart polgármestere azt tudatta: a környezetszennyezés hírét természetesen felháborodva fogadták. Egyúttal fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a szóban forgó terület nem a község közigazgatási területéhez, hanem Gyöngyöshöz tartozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!