Kék hírek, bulvár

2012.05.26. 07:47

Avasi paneltűz - Pótmagánvád a tűzoltók ellen

Az új szakértői vélemény szerint szakmai hibák sora vezetett a három ember halálához.

HEOL

Pótmagánvádat nyújtott be az Egri Városi Ügyészségre dr. Török Zsolt, a három halálos áldozattal járó avasi paneltűz során elhunytak családtagjainak jogi képviselője azon tűzoltók ellen, akik az újólag elvégeztetett szakértői vélemény szerint szakmai hibákat követtek el a tűz oltása és a mentés során - írja a Borsod Online.

Emlékeztetőül: 2009. augusztus 15-én kora este tűz ütött ki Miskolcon, egy Középszer utcai társasház hatodik emeleti lakásában, majd a lángok átterjedt a hetedik emeletre, ahol egy 43 éves édesanya, 16 éves lánya és 13 éves fia vesztette életét.

A főügyészség a közelmúltban vádat emelt a hatodik emeleti lakás tulajdonosa ellen, mert amikor észlelte a tüzet, az ajtót maga mögött nyitva hagyva anélkül menekült el, hogy bárkit is értesített volna a veszélyről, a tűz így levegőhöz jutott, és megélénkülve kicsapott a nyitott ablakon, majd megnyújtotta az épület külső hőszigetelését és a hetedik emeleti loggiát. A nő ellen közveszély okozása, és három rendbeli, a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat az ügyészség. Három másik embert is megvádolt a vádhatóság, ők a panelház hőszigetelése során követtek el olyan szakmai hibákat, amelyek nyomán a tűz gyorsan átterjedhetett a hetedik emeletre. A rendőrség megállapította ugyan, hogy a tűz oltása során voltak kommunikációs hibák, továbbá a szükségesnél alacsonyabb fokozatú riasztást rendeltek el, de a tűzoltók felelősségét nem állapították meg.

Az áldozatok családja azonban már korábban sem osztotta ezt az álláspontot, amit egy most elvégeztetett szakértői vizsgálat is alátámasztott, olyan tűzoltás-taktikai és egyéb hibákat feltárva, melyek felvetik a tűzoltók felelősségét, mondta munkatársunknak dr. Török Zsolt. A hétfőn benyújtott pótmagánvád hét embert érint, őket több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Dr. Török Zsolt kifejtette: a tűzoltási szabályzatban foglaltak szerint a tűzoltók elsődleges feladata az életmentés, és ha a most megvádoltak nem követtek volna el szakmai mulasztásokat, ennek maradéktalanul eleget is tudtak volna tenni.

A hibák sora azzal kezdődött, hogy kettes kiemelt riasztást rendeltek el, holott már a bejelentéskor tudni lehetett, hogy négyes fokozatú riasztást kellett volna elrendelni, mondta az ügyvéd. Újabb hiba , hogy a kettes riasztással nem indították a diósgyőri tűzoltókat, így ők legalább tíz perccel később értek a helyszínre, ráadásul éppen az ő feladatuk volt a beavatkozás a hetedik emeleti lakásban. Az új szakértő szerint hibázott az életmentő raj is, ugyanis éppen a legveszélyeztetettebb lakásban, a hetediken kellett volna kezdeniük a lakások átvizsgálását, de az oltás során is voltak taktikai hibák, mert az oltást is máshol kellett volna kezdeni és másképpen kellett volna végrehajtani. Például amiatt, hogy nagy nyomású vízágyúval préseltek vizet – és temérdek levegőt – tűzfészekbe, az égő szobákból, illetve a lakásból a hő a bejárati ajtó felé, a lépcsőház felé tódult, ami veszélyeztette a hatodik emeleti lakás oltását végzőket is és a bejárati ajtó felett, a „tömítetlen” födémen keresztül tovább növelte a VII/1. lakásban a hőterhelést.

Igen súlyos mulasztások történtek a kommunikáció során is, ami miatt életfontosságú információk nem jutottak el a helyszínen dolgozókhoz. Dr. Török Zsolt hangsúlyozta: a lehető legdicséretesebb dolog az, amit a tűzoltók tesznek, amikor másokért kockáztatják az életüket, nem ellenük irányuló támadásról van szó, ahogyan ezt a miskolci tűzoltóság próbálta eddig beállítani; a családnak nem a bűnbakkeresés a célja, hanem hogy kiderüljön: ki és hol hibázott, mert egyedül ez adhat erkölcsi elégtételt, és így lehet elkerülni, hogy a tragédia megismétlődhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!