Kék hírek, bulvár

2012.05.09. 17:16

Lehetőségek elítéltként a rács mögött

Az elítéltek munkaerő-piacra történő visszajutását és a sikeres társadalmi reintegráció lehetőségét szeretnék megteremteni.

HEOL

A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, valamint a Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület közösen több mint 48 millió forint uniós támogatást nyert el az Elítéltek visszavezetése a társadalomba képzési és foglalkoztatási, valamint egyéb reintegrációs programokon keresztül című pályázati kiíráson.

A program közvetlen célcsoportja a jogerősen kiszabott szabadságvesztés-büntetést töltő elítélt és az előzetes letartóztatás alatt álló férfiak és nők. Ez Egerben 20-25, Balassagyarmaton 45-50 fogva tartottat jelent, akik a 18 hónapig tartó projektre önként jelentkeztek.
Az előzetesen elvégzett kérdőíves vizsgálatok során kiderült, hogy ezek az emberek kiemelten hátrányos helyzetben vannak a társadalmi (vissza)illeszkedés szempontjából, hiszen hosszabb ideig a külvilágtól elzártan, sajátos normarendszer szerint élnek.

– A fogva tartottak munkaerő-piacra történő visszajutását és a sikeres társadalmi reintegráció lehetőségét szeretnénk megteremteni – mondta Juhász Attila, az egri bv-intézet parancsnoka. – Tapasztalati tény ugyanis, hogy a büntetés-végrehajtási intézetből szabadultak visszaesési aránya ötven százalék körül mozog. Ez kudarc az egyénnek, a társadalomnak, az elítélt családjának is. A probléma kezelésének egyik lehetséges útja a másodlagos, harmadlagos prevenció (megelőzés) erősítése, azaz a szabadultak reintegrációs esélyeinek növelése.

A várhatóan júniusban kezdődő programban egyéni foglalkozások, tanácsadás, álláskeresési technikák elsajátítása, önmenedzselés is szerepel. A csoportfoglalkozásokon való részvételre alkalmatlan személyek részére egyéni fejlesztő órákat tartanak. Az alternatív konfliktuskezelési programoktól a zárkán belüli konfliktusok számának csökkenését várják.

A két intézmény elindítja az úgynevezett Zakeus-programot is, melynek fő célja a közösségi alapkompetenciák fejlesztése.

Címkék#Eger

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!