Kék hírek, bulvár

2012.07.23. 06:09

Ittas sofőrök, gyorshajtók: tragédiák az utakon

Az ittas járművezetők okozta karambolok száma 42 százalékkal nőtt a fokozott ellenőrzés ellenére is.

Szalay Zoltán

Március 30. Egy betegszállító haladt a 3. számú főúton, amikor elvesztette járműve felett az uralmát. Az autó az árokba csapódott, hárman a helyszínen életüket vesztették, a negyedik utas a kórházban halt bele sérüléseibe, a sofőr súlyosan megsérült.

Május 16. Egy személyautó ütközött neki egy fának Noszvajon. Két ember meghalt, egy súlyosan, három könnyebben megsérült.

Július 9. Rosszul választotta meg sebességét egy személyautó Eger és Kerecsend között, emiatt a szembe jövő külső sávba csúszott át, ahol összeütközött egy szabályosan érkező gépkocsival, melynek két utasa a helyszínen életét vesztette.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Roncsok az út mentén a 25-ösön. A július 9-i Eger és Kerecsend közötti balesetben a relatíve túl gyorsan haladó személygépkocsi két utasa vesztette életét Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Három tragédia az utakon nyolc halottal. Mégsem ez volt a legfőbb jellemzője Heves megye baleseti mutatóinak idén január és július között.

– Sokkal inkább kedvezőnek minősíthető a kép – tájékoztat Meggyesfalvi Tamás r. alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának a vezetője. – Az első hat hónap alatt ugyanis 22 százalékkal kevesebb közúti közlekedési balesetnél kellett helyszínelniük kollégáimnak, mint az előz esztendő hasonló időszakában. A tavalyi 209-ről ebben az évben 163-ra csökkent a számuk.

Különösen örvendetesnek tartja a szakember, hogy közel felére – szám szerint 14-ről 8-ra – mérséklődött a halálos tragédiák adata, és több mint negyedével – 15-ről 11-re – csökkent a közlekedési balesetben életüket vesztett emberek aránya a megye közútjain.

– A baleseti okok sorában – folytatja az elemzést a megyei közlekedésrendészeti osztályvezető – ezúttal is a gyorshajtás áll az élen. Az idei eddigi 163-ból 79 esetben lépte túl a megengedett sebességet a jármű irányítója, Eger körzetében a legtöbbször, összesen 35 alkalommal. A sorban a második bajt előidéző szabálytalanság az elsőbbségi jog megadásának elmulasztása (24 ügy), harmadik helyen pedig a forgalomban résztvevők figyelmetlensége (15 eset) és a kanyarodási előírások megsértése (15) szerepel.

– Az igazi probléma az – fájlalja Meggyesfalvi Tamás –, hogy az idei első hat hónapban 42 százalékkal emelkedett a megyében (19-ről 47-re) azoknak a eseteknek aránya, amelyeket ittas járművezetők idéztek elő. Annak ellenére, hogy május 1-jétől fokozott ellenőrzési sorozattal igyekeztünk kiszűrni az alkoholosan volán mögé vagy motorra ülőket. Ennek köszönhetően sajnos már minden hatodik balesetnél kimutatható a szeszes ital szerepe.

Emiatt a megyei rendőrfőkapitány július 31-ig meghosszabbította az akciósorozatot, amellyel főleg az ittasan okozott szerencsétlenségeket szeretnék visszaszorítani.

További részletek a Heves Megyei Hírlap hétfői számában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!