Kék hírek, bulvár

2012.12.16. 10:34

A sváb őshazából érkezett a rektor, hogy egrivé legyen

Az Eszterházy Károly Főiskola rektorának – egyebek között – több évtizedes vezetői munkájáért a Heves Megyéért kitüntető díjat adományozta a megyei közgyűlés. Dr. Hauser Zoltánt ebből az apropóból faggattuk múltról és jelenről.

Sike Sándor

Fotó: Ötvös Imre


– Önről – túl azon, hogy az egri főiskola rektora – a legtöbb ember azt is tudja, hogy borászkodik. Mikor kezdődött ez a foglalatossága?

– Az életemet – gyakorlatilag a tudatom ébredésétől – elkiséri a szőlővel es a borral való kapcsolat. Természetesen ennek az ötven évnek sokféle szakasza volt. A szülői házban 18 évig élve ez az apámmal való kapcsolatom egyik különleges dimenziója volt.

Megszállottan foglalkozott a szőlővel és a borral. Sajnos, több mint húsz éve már, hogy az evilági életben nem tudunk erről és persze, sok másról együttgondolkodni. Lélekben viszont annál inkább! Mindezt azért mondom el, mert sokkal többről van szó mint egy dologgal való foglalkozás. Nagy öröm az is számomra, hogy a borvidék kiválóságaival lehetek egy asztalnál a Bormíves Céh ülésein vagy az Egri Borklaszter megbeszélésein, mint a társasasághoz tagként tartozó.

A meterségbeli tudás gyarapodásához ezek nagyban hozzájárulnak. Eljutottunk addig is, hogy a Szépasszony-völgyben lévő pincészetünket fejlesszük, melyhez pályázati forrás is a segítségünkre van. Azért fogalmazok többes számban, mert társak vagyunk ezen a területen is dr. Kis-Tóth Lajossal.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dr. Hauser Zoltán
[/caption]
A völgy fejlődését – annak adottságaihoz méltóan – fontosnak tekintjük. Ehhez akarunk hozzájárulni a borkultúra megjelenésének számos lehetőségével, melyhez a gasztronómiai élvezeteket maximálisan biztosító Magister borokat is igyekszünk megalkotni. Az Egri Csillag most a nóvum, de nagyon büszkék vagyunk a pincészet fehér házasítására is, amely Perfectum néven kerülhet az asztalra.

– Így a 2012-es esztendő vége felé a főiskolához, a felsőoktatáshoz való viszonyából mit tart a legtöbbre?

– Az EKF az elmúlt 20 évben szép és nagyívű pályát futott be. Az egyetemközeli állapot, a stabil működési feltételek, a jó minőségben meglévő reál es humán erőforrások ezt az állításomatt kellőkeppen alátámasztják. Az is ritkán adatik meg egy intézmény életében, hogy egy olyan háznak lehessen a használója, mint az ország első, egyetemi célra épített háza, a LYCEUM. Mindez 250 éves, gazdag örökséggel, amely jubileum beköszöntére az épület is teljesen megújult.

Jó úton járunk, és ennek eredményeiből éppen annyit gondolok magaménak, ami a vezetői csapat és az egész főiskolai közösség részeként rám esik. Igen, ezt nagyon így gondolom, és így esik jól az eredmények gyakori, kötelező képviselete is. Szóval jó volt együtt dolgozni ezzel a nagy „családdal”.

– Mi az, amit a másik, a tényleges családról szívesen megoszt az olvasókkal?

– Mind a közvetlen, mind a tágabb értelemben értendő család kiegyensúlyozottsága folyamatosan központi kérdés  számomra minden vonatkozásában. A feleségemmel és három gyermekemmel egrivé váltunk, mi ezt így érezzük. A gyerekek persze, el-elkalandoznak a munkavégzés okán közelebbre és távolabbra. Együtt igazán azonban Egerben vagyunk. Túlzás nélkül mondhatom: ki-ki a saját adottságai és lehetőségei mentén lett sikeres, úgy, hogy mindig mindenki számíthatott a másikra. Nem lényegtelen körülmény ez manapság...

– Mivel foglalkozik a szabadidejében?

– Számomra a szabadidő inkább aktív tevés-vevés. Az igazság az, hogy elég nehezen „járok le”, de engem ez a változat is pihentet. Nem maradhat el egy-két hét síelés, néhány hosszú hétvége vízközelben, a veterán motorozás – sajnos, nem eleget –, legalább egy disznóölés a sváb szalonna elkészítéséhez, a sváb „őshaza” évenkenti meglátogatása, no, és vissza-visszatérően a beszélgetés a borainkkal. Ez mind pihenés, ha úgy tetszik szenvedély. De nagyon hasonlít ez az érzes ahhoz is, amikor dolgozom a „főállásban”!


Névjegy:

Név:
dr. Hauser Zoltán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora
Család: nős, három gyermek apja
Munkahelyei: általános iskola, Egercsehi (1977–1979); egri főiskola (1979–)
Iskolai végzettség: Egri Tanárképző Főiskola, Eötvös Loránd Tudományegyetem
Tudományos fokozat: dr. univ. (1984), PhD (1999)
Tagságok: a Magyar Rektori Konferencia elnökségi tagja, a Főiskolai Tanács tagja (1989–), a Lyceum Pro Scientiis Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke (1991–), az Egri Bormíves Céh és az Egri Borklaszter tagja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!