Kék hírek, bulvár

2013.06.16. 16:00

A TASZ perel, a rendőrség a kereset elutasítását kéri

Megkezdődött a romák diszkriminációja miatt indított per az Egri Törvényszéken.

MTI

Az Egri Törvényszéken megkezdődött az a per, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet azért indított a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ellen, mert szerinte a rendőrség etnikai hovatartozás alapján diszkriminálta a gyöngyöspatai romákat 2011 tavaszán, szélsőséges szervezetek ottani, úgynevezett járőrözése idején.

A TASZ személyhez fűződő jogok, az egyenlő bánásmód megsértése miatt nyújtotta be keresetét. A szervezet álláspontja szerint a rendőrség tagjai "rokonszenveztek" a paramilitáris szervezetek tagjaival, aláásva a cigányság biztonságérzetét.

Keresetlevelében a TASZ felidézte, hogy 2011 tavaszán szélsőséges, cigányellenes, paramilitáris szervezetek, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő és a Betyársereg "szállták meg" a Heves megyei Gyöngyöspata cigánysorát.

A szervezet szerint ebben a helyzetben a rendőrség - fokozva a romákkal szemben kialakult ellenséges, megfélemlítő és megszégyenítő légkört - elkezdte a helyi romákat "bagatell szabálysértésekért" keményen bírságolni. Sőt, miután a "szélsőséges csoportok" távoztak a cigánysorról, és a település jobbikos polgármestert választott, a rendőrség egészen az év végéig folytatta a járőrözések idején megkezdett - megfogalmazásuk szerint - aránytalan szabálysértési bírságolási gyakorlatát, és ezzel az egyenlő bánásmódról szóló törvény szerinti közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg.

A kereset szerint a rendőrség a szélsőségesek járőrözésének időszakában a cigányokat zaklató paramilitáris szervezetek tagjaival szemben intézkedéseket mulasztott el, így megsértette az egyenlő bánásmódhoz való jogot. A TASZ arra kérte a bíróságot: állapítsa meg, hogy a rendőrség megsértette a romák egyenlő bánásmódhoz való jogát azzal, hogy hátrányosan megkülönböztette és zaklatta őket.

A keresetlevélhez a TASZ mellékelt videofelvételeket is, amelyeken az érintettek beszámolnak az őket ért sérelmekről. A szervezet kérte a 2011 március 1. és december 31. között keletkezett valamennyi szabálysértési akta felülvizsgálatát is.

A tárgyaláson a jogvédők részéről elhangzott: ebben az időszakban mintegy 150 szabálysértési eljárás indult a településen, illetve négyszer ennyi helyszíni bírságolás történt. Egy nőt azért büntették meg, mert egy beszakadt részt kikerülendő, letolta a gyerekkocsit a járdáról, továbbá a rendőrök gyakran vizsgálták az autós elsősegélyládák szavatosságát.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság jogi képviselője a tárgyaláson a kereset elutasítását kérte a törvényszéktől. Közlése szerint a rendőri erők mindvégig objektív módon, a rendőrségi törvény szerint jártak el, és "alaptalan állítás, hogy együttműködtek volna a szélsőjobboldallal". Hozzátette, az Országgyűlésnek a Gyöngyöspatán történteket vizsgáló bizottsága is megállapította, hogy a rendőrség szakszerűen látta el feladatát.

Mint mondta, a szélsőséges szervezetek járőrözésének kezdetekor a rendőri intézkedésre jogszabály hiányában nem volt törvényes lehetőség, ezért a TASZ keresetlevele "felelőtlen és elfogult". A szabálysértési eljárások megszaporodása annak is a következménye, hogy abban az időszakban koncentráltan sok rendőr volt a helyszínen - mondta a jogtanácsos.

A törvényszék elnöke emlékeztetett arra, hogy a felperesnek először "valószínűsítenie kell a vádat". Ha ez megtörténik, akkor pedig az alperesnek kell bizonyítania, hogy másképp járt el. Ezért a bíróság a bizonyítás kiegészítése érdekében szeptember 19-re halasztotta el a tárgyalást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!