Kék hírek, bulvár

2013.06.09. 16:10

Kávékülönlegességek kerültek ki a diákok keze alól

Giorgio Rossi, „az olasz vendéglátás mestere” kitüntető címet viselő szakember, Cesenatico városából, a IAL partneriskolától érkezett a Gyöngyösre.

Nagy Evelin 10.E Máltai Keri, Gyöngyös

Az olasz férfi a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Közgazdasági, Idegenforgalmi Szakközépiskola diákjainak mutatta meg tudását.

A bartender szakma alapjait ismerhették meg a tanulók. Megtudhatták milyen elvárások vonatkoznak ennek a hivatásnak a művelőire, de termék- és eszközbemutatóra is sort kerítettek, valamint alaposan áttekintették a kávégép működését is.


Tudjuk, hogy az elméleti „alapozás” elengedhetetlen feltétele a kiváló végterméknek, de az igazi izgalom mégiscsak akkor kezdődött, amikor az első tökéletes, minden paraméternek megfelelő olasz eszpresszó kávét kellett elkészíteni. Hány másodperc alatt is kell a tökéletes kávénak lefolyni a kávégépben? Milyen is a tökéletes kávé színe, illata, habja? Mennyi mindent kell beállítani és ellenőrizni egy egyszerű kávé lefőzéséhez? A cappuccino pedig igazi kihívás.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Kávékülönlegességek, koktélok és bankett asztal készült a Sóház téren 5 napon keresztül a Máltai Keri diákjai és egy olasz vendégoktató keze alatt. Beküldött fotó
[/caption]
Milyen könnyűnek tűnik, és mégis mennyit kell gyakorolni, hogy a gőzölő kar ne „sírjon” a kezünkben, hogy a tejből fényes, buborékmentes, homogén állagú krém keletkezzen, amit a tökéletes mozdulattal kell kiönteni a csészébe, hogy a megfelelő eredményt érjük el.
Az alapmozdulatok után jöhetett a kreativitás. Kávékülönlegességek sora, szebbnél szebb dekorációk. Minden nap újabb tanulnivalót hozott.

A koktélok mindenki érdeklődését felcsigázták, azonban itt is hamar kiderült, hogy a koktél, a jó szakember kezében a végtermék, ami rengeteg előkészítő munkát igényel. A munkafelületet precízen és pontosan ki kell alakítani, az eszközöket és az alapanyagokat megfelelően elhelyezni. Minden más, csak ezután kezdődhet. A nap végére viszont az elkészített italok szépen feldíszítve igazi színkavalkádot teremtettek az asztalon. Az utolsó napon pedig elegáns büféasztal készült. Tanár és tanítvány büszke lehetett az eredményt látva. Az elismerést a dicsérő szavak mellett a magyar és az olasz iskola által kiállított oklevél formájában is megkapták a tanulók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!