Kék hírek, bulvár

2014.07.17. 19:34

Hatalmas vihart szimuláltak Rózsaszentmártonban

A Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezett július 15-én a rózsaszentmártoni köteles polgári védelmi szervezetnek gyakorlatot, amelyen azt szimulálták mit kell tenni vihar esetén.

HEOL

Rózsaszentmártont - bár a III. katasztrófavédelmi osztályba tartozik - sem kerülhetik el a nyári rendkívüli időjárás veszélyei, elég csak a 2010-es eseményekre gondolnunk.

A polgári védelmi szervezetek tagjai a felkészítéseken a szakkiképzési tudnivalókon kívül a saját településüket leginkább veszélyeztető hatásokról és az ellenük való védekezési lehetőségekről is hasznos információkat kaptak a katasztrófavédelem és a vízügy szakembereitől.

Második mozzanatként gyakoroltak is a képzésen résztvevők. A feltételezés szerint a hirtelen lehullott nagymennyiségű eső hatására az Ágói - patak szintje hirtelen megemelkedett és elöntéssel fenyegette a település mélyebben fekvő részeit. A polgármester II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el és intézkedett a települési polgári védelmi szervezetek mozgósítására.

A kialakult helyzetet súlyosbította, hogy villám csapott az óvoda épületébe, mely kigyulladt, a kimenekítés során pedig két kisgyermeket nem találtak. A kiérkező tűzoltó egység gyors és szakszerű beavatkozásának köszönhetően sértetlenül találták meg a kicsiket, és a kigyulladt tetőszerkezet lángjait is sikerült lokalizálni.

Sajnos az óvoda épülete olyan mértékben sérült, hogy az a gyermekek befogadására alkalmatlanná vált. A települési törzs intézkedett a gyermekek ideiglenes elhelyezésére és ellátására, valamint a szülők kiértesítésére. A berendelt alegységek tagjai időközben az Ágói-patak magassághiányos részeit és a patakhoz közeleső épületek kapubejáróit védték be. A védekezési munkákat az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság és a rendőrség szakemberei segítették.

Új eleme volt a gyakorlatnak, hogy azon a köteles polgári védelmi szervezetek tagjain kívül a képviselő testület tagjai, a települési intézményvezetők, a közfoglalkoztatottak és a településen közösségi szolgálatot teljesítő diákok is részt vettek.

A gyakorlat zárásaként Cserna Istvánné, a település alpolgármestere megköszönte a résztvevő állomány gyakorlat során tanúsított aktív közreműködését. A végrehajtást Dr. Zólyomi Géza tű. alezredes, a gyöngyösi kirendeltség vezetője megfeleltre értékelte.

A kirendeltség-vezető kiemelte, hogy eredményes és hasznos volt a felkészítés és a gyakorlat, hiszen a megszerzett ismeretek jól szolgálják majd a település vizek kártétele elleni védekezésének hatékonyságát és a települési törzs vezetési ismereteinek alkalmazását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!