Kék hírek, bulvár

2014.07.01. 17:40

Megtalálták az eltűnt diákokat - Gyakorlat a Széleskő-tónál

Szituációs gyakorlatot tartottak a hatvani tűzoltók kedden. Diákokat kerestek az apci Széleskő-tónál.

HEOL

A Széleskő-tó túrázó helyre Műszaki Mentési Tervet készített a Hatvani Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. A tervben leírt mentési protokoll elsajátítására szervezett gyakorlatot a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. A feltételezés szerint a Bajza túrán résztvevő diákcsoportra hirtelen egy nagy vihar csapott le. A túrázó 20 fős társaság pánikba esve keresett menedéket. A vihar elvonulása után vették észre, hogy négy túrázó társuk eltűnt - tájékoztatta a heol.hu-t Hevesi Katalin.

A megyei katasztrófavédelem sajtóügyeletese elmondta: a túravezető segélyhívását követően az eltűntek felkutatására a Hatvani Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egysége, a rendőrség szakemberei és a területet jól ismerő vadásztársaság tagjai indultak.

A mentés összehangolása érdekében irányítási pontokat jelöltek ki, ahonnét a bevont szervezetek vezetői irányították a kutató, mentő tevékenységet. Az összehangolt koordináció eredményeként mind a négy diákot megtalálták a kutató csoportok. A Széleskő-tó közelében a hasadékban menedéket kereső gyerekek közül az egyik térd-, míg a másik fejsérülést szenvedett, így az ő mentésüket kézi erővel kellett megoldani. A tó északi részén menedéket kereső diákok sértetlenül úszták meg a vihart, de az ijedtségtől és a fáradtságtól teljesen ki voltak merülve. A nehéz terepről történő lejutásukat a mentőcsoport szakemberei biztosították.

A múlt heti mátrai és a mostani gyakorlat életszerűségét a közösségi szolgálatot teljesítő diákok részvétele biztosította, hiszen a két gyakorlaton több mint 40 diák vett részt.

A gyakorlat záró elemeként a résztvevők a környezettudatosság jegyében megtisztították a túrahelyet, összeszedték a kirándulók által szétdobált szemetet.

A gyakorlatot Dobre Attila tű. őrnagy, a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője értékelte, kiemelte, hogy a jól összehangolt és szakszerű mentésnek köszönhetően a szakemberek gyorsan felkutatták az eltűnt gyerekeket. Az ilyen és ehhez hasonló együttműködési gyakorlatokra nagy szükség van, mert ezáltal nyílik lehetőség a mentésben résztvevő szervek és szervezetek munkájának összehangolására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!