Kék hírek, bulvár

2014.12.09. 09:00

Hamis orvosi diplomával praktizált éveken át a nő

Négy és fél éven át hamis általános orvosi diplomával praktizált egy nő Egerben és Tiszanánán is. Kuruzslás bűntettével és két rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolják.

HEOL

Az 54 éves vádlott feltehetően még 2008-ban jutott hozzá - tisztázatlan körülmények között – egy hamis orvosi diplomához, mely szerint 1996-ban, a franciaországi Toulouse-ban elvégezte az orvosi egyetemet. A vádlott azonban sem ekkor, sem máskor nem kapott orvosi diplomát az egyetemen, sőt a hamis orvosi diploma külsőségeiben sem felelt meg az egyetem által kiállított okiratnak, és az azt aláíró személyek kiléte sem volt azonosítható - tájékoztatta a heol.hu-t a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

Közölték: a vádlott a hamis diplomát Magyarországon az erre illetékes hivatalhoz elismertetés céljából benyújtotta, amely azt 2009. január 30-án kelt határozatával a magyarországi általános orvosi oklevéllel egyenértékűnek ismerte el, és feljogosította a kérelmezőt az általános orvosi cím és a doktori cím viselésére.

Az álorvosnő - aki időközben felvételt nyert az orvosok alapnyilvántartásába is - ezt követően 2013. július végéig az orvosi gyakorlatra jogosultság színlelésével tevékenykedett. 2009-ben a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt. fenntartásában lévő egri Markhot Ferenc Kórházban, mint közalkalmazott, a gasztroenterológiai, belgyógyászati, kardiológiai fekvőbeteg osztályokon a kardiológiai és belgyógyászati szakrendeléseken orvosként dolgozott.

2010 és 2013 között az Agria-Ügyelet Kft-vel kötött megbízási szerződés alapján Egerben orvosként, illetve ügyeletes orvosként, valamint közalkalmazotti jogviszonyban, az Országos Alapellátási Intézet alkalmazásában – színlelt végzettségének megfelelő díjazás ellenében – Tiszanánán, helyettes háziorvosként tevékenykedett. Mindezekért összesen több mint tizenhárom és fél millió forint javadalmazásban részesült.

A vádlott időközben tagfelvételi kérelmet nyújtott be a Magyar Orvosi Kamarához is, ahol a valótlan adatokkal be is jegyezték a közhiteles tagnyilvántartásba, később azonban megkérdőjeleződött az orvosi mivolta, ezért vele szemben eljárás indult, ami a lebukásához vezetett.

Más forrásból lapunk úgy tudja, éppen a kamarai jegyzéket vizsgálgatta egy másik megye orvosi kamarájának tagja, aki visszaemlékezett az 1990-es évek második felére, amikor még ez a hölgy az ottani egészségügyi intézményben asszisztensként tevékenykedett. Furcsállta, miért volt asszisztens, ha orvos... A kamarai vizsgálatkor kiderült, hogy a terhelt sosem szerzett orvosi diplomát a Toulous-ban, a hamis oklevél külsőségeiben sem felelt meg a francia egyetem által kiállított okiratnak, s nem tudták azonosítani a dokumentumot aláíró személyeket sem.

A Hevesi Járási Ügyészség kuruzslás bűntettével és két rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a nőt, akivel szemben a vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabására, továbbá az egészségügyi szakképesítést igénylő foglalkozások gyakorlásától történő eltiltásra tett indítványt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!