Kék hírek, bulvár

2015.02.10. 10:00

A kontármunka miatt halt meg egy férfi favágás közben

Három emberrel szemben emelt vádat a Hatvani Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

HEOL

Az alapvető munkabiztonsági előírásoknak sem felelt meg az a fahasábok összehasogatásához házilag barkácsolt gépezet, ami kezelőjének halálát okozta, amikor elszabadult a belehelyezett súlyos farönk - tájékoztatta a heol.hu-t a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

Közölték: a Hatvani Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat három személlyel szemben a baleset kapcsán.

Egy Lőrinci városban működő kft. vezetője - az I. rendű vádlott - évekkel ezelőtt nagy mennyiségű, kb. 1 méter hosszú hasábokból álló tűzifát vásárolt a gazdasági társaság számára, melynek összehasogatása céljából egy rönkhasító gépet készíttetett a munkavállalóival. A gépet – az internetről letöltött felvételek alapján - a II. rendű vádlott tervezte meg, majd azt a III. rendű vádlott készítette el - egy speciális alkatrész kivételével - a társaság telephelyén található hulladék anyagok felhasználásával.

Az így készült csavaros hasítógép sem a biztonságos munkavégzés, sem az üzembe helyezés jogszabályi feltételeinek nem felelt meg. A berendezés főkapcsolóját - ami nem csupán annak leállítására, de egyben a motor forgásirányának megfordítására is szolgált - a kezelő csak a hasítandó rönkhöz veszélyesen közel hajolva érhette el.

2013. szeptember 20-án a déli órákban a cég alkalmazásában álló sértett a betárolt tűzifát aprította, amikor a gép hasítókúpja beszorult a munkadarabként szolgáló rönkbe. A sértett emiatt le akarta állítani a szerszámot, ezért előrehajolt, és a főkapcsolót elfordította, mire a motor az óramutató járásával ellentétes irányba kezdett forogni, és a hasítókúpon lévő kb. 18 cm vastag, 1 méter hosszú farönk köríves mozgást végezve fejen ütötte őt. A munkás ennek következtében olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani, ahol műtét közben, a folyamatos és szakszerű orvosi kezelés ellenére elhalálozott.

A Hatvani Járási Ügyészség mindhárom vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a bíróság egyetemlegesen kötelezze őket a nyomozás során keletkezett, több mint egy millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!