Kék hírek, bulvár

2015.02.07. 08:30

Börtön odabent és idekint: a gyermek is letölti anyja büntetését

Rendhagyó találkozón mutatta be a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik programját Egerben.

Mazurka Zita

Fotós: Daniel Beran

Elég egy rossz döntés, egy váratlan helyzet és bárki börtönbe kerülhet. Hozzátartozóit, gyermekeit otthagyva be kell vonulnia a számára kijelölt intézetbe. Végigvezetik a szűk folyosókon, kinyitják, majd rázárják az ajtókat, bevezetik a nyilvántartásba, fényképet készítenek róla és a cellájába irányítják, ahol sok másik emberrel együtt le kell töltenie a büntetését – ezt az utat járták végig a minap Egerben azok, akik részt vettek egy rendhagyó konferencián, melyet a Heves Megyei Büntetés-
végrahajtási Intézet szervezett.

A találkozóra civil szervezeteket, gyermekvédelmi szervek vezetőit, munkatársait, más települések bv-intézeteinek vezetőit hívták meg. Az intézmény célja ezzel a rendezvénnyel az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a fogvatartottak gyermekeire, hozzátartozóira, akik ugyanúgy letöltik a szülőre kiszabott büntetést, csak a kinti életben.

A résztvevőknek Juhász Attila bv. ezredes, az intézet parancsnoka mutatta be azt a programot, melyet 2014. szeptemberében kezdtek el az Add a kezed Egyesület munkatársaival, s melyet idén továbbfejlesztve folytatnak.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Berán Dániel
[/caption]

– Az intézet dolgozói a fogvatartottakat készítik fel a társadalomba visszatérésre, a civil szervezet munkatársai pedig az otthon maradt családtagoknak, főként a gyermekeknek nyújtanak segítséget a mindennapokban. A programban idén már 15 édesanya és több mint 70 gyermek vesz részt – ismertette a börtönparancsnok.

A bv. ezredes egy korábban, az intézetükben elvégzett felmérés eredményeit is megosztotta a részvevőkkel: az egri börtönben fogvatartott 100 nő szinte mindegyikének van gyermeke, ötven százalékuknak 14 éven aluli. Az elítélt édesanyák nagy része havonta, 29 százalékuk negyedévente, 8 százalék hetente látja, 19 százalékuk soha nem találkozik a gyermekével a fogvatartása idejében. A családok többségének 26 és 50 ezer forint közötti összegbe kerül az, hogy börtönben van a hozzátartozó, akinek a börtön előtt 10-50 ezer forint volt a jövedelme. Az adatok arra világítanak rá, hogy a fogvatartás jelentős költséggel jár, s nehéz anyagi helyzetbe hozza a kint maradt családokat.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Berán Dániel
[/caption]

A felmérésből az is kiderült, hogy a nők többsége azt válaszolta, mindent tud a gyermekéről, ismeri minden problémáját, ám, amikor konkrét kérdést tettek fel nekik, például, melyik iskolában tanul a gyermeke, csak részleges adatokat tudtak megadni.

Kóka Ágnes az Add a kezed Egyesület vezetője a rendezvényen elmondta, a szülő büntetését az otthon maradt gyermekek ugyanúgy megélik. Mindennapi problémáikkal egyedül maradnak, nincs ott velük az édesanya, aki válaszol a kérdésekre, segít a problémák megoldásában, aki az útkeresésüket figyelné és a jó irányba terelné őket. Céljuk a komplex módon segítő programmal a családi kapcsolatok újjáépítése, a helyzet miatt kialakult szorongás csökkentése, objektív kép kialakítása a börtönéletről. A legfontosabb pedig, hogy csökkenjen a bűnismétlés.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Fotó: Berán Dániel
[/caption]

– Közvetlen célcsoportunk a fogvatartott nők, a családjaik, és legfőképpen a gyermekek. Kéthetente látogatjuk a családokat, felmérjük a helyzetüket, megbeszéljük a gondokat. Családi klubokat működtetünk, ahol hasonló helyzetben lévők találkoznak, érzékelhetik, hogy problémáikkal nincsenek egyedül. Életvezetési technikákat is mutatunk nekik, amikre nagy szükségük van, hiszen többen hosszú időt töltenek bent, és szabadulás után tanácstalanul állnak a világban.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Berán Dániel
[/caption]

A projekt ismertetője után a meghívottak egy része körbejárta a bv. intézetben azt az utat, amelyet a börtönbe bekerülők is. Míg azok, akik már voltak börtönlátogatáson, kerekasztal beszélgetésen ismerhették meg a projekt részleteit.

A programok után a jelenlévőknek két fiatal lány mesélt arról, mennyire változtatta meg az éltüket az, hogy az édesanyjuk börtönbe került.

– Váratlanul ért minket, hogy anya bekerült a börtönbe. Én nevelem a kiskorú testvéreimet és a saját gyermekeit is. Még nem is tudják, hol van az édesanyjuk, nem tudtam, hogyan mondjam el nekik. Elvesztettük a házunkat, én elvesztettem a munkám. Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, jelenleg is anyagi problémákkal küzdünk, és sajnos nem tudok gyakran jönni édesanyámhoz, mert nem tehetem meg – mesélte könnyeivel küszködve egyikük. - Nagyon hálás vagyok az egyesületnek, hogy segítenek és megbeszélhetem velük a problémáim – tette hozzá.

A másik fiatal hölgy édesanyja több hónapot töltött az egri börtönben.

– Én vagyok a családban a legidősebb gyermek, így én neveltem, iskoláztattam a hét kiskorú testvéremet. Nem tudtam továbbtanulni. Voltak terveim, bolti eladó szerettem volna lenni... ám ez nem jött össze. Korán fel kellett nőnöm, s most egy nagy gyerek lett belőlem. Köszönöm a támaszt, amit a program segítőitől kapunk – fejezte ki elcsukló hangon háláját a fiatal lány.

A teremben érzékelhető volt a megdöbbenés és a meghatottság. Juhász Attila kiemelte: nagy bátorság kell ahhoz, hogy ezekről beszéljenek az érintettek. Nagy nyilvánosság előtt most először osztották meg a velük történteket.

Hozzátette: nem sajnálatot akarnak kelteni, sem együttérzést. Azt akarják elérni, hogy objektív kép alakuljon ki az emberekben a fogva tartás körülményeiről, a börtönben töltött időről, és arról a helyzetről, amit ez okoz az elítéltnek és az otthon maradt családnak. Céljuk, hogy a fogva tartottak minél sikeresebben visszatérjenek a társadalomba és ne kövessenek el újabb bűncselekményt. A bv. intézet szeretne egy kampány is elindítani. A börtönben egy kisfilmet már elkészítettek, melyben erre a társadalmi problémára hívják fel a figyelmet, s amelyet szeretnének az egész országban elérhetővé tenni.

Mese az Életről

A börtönlátogatás részeként a meghívottak egy meseterápiás foglalkozáson is részt vettek. Ugyanúgy, mint az elítéltek, körbeülték Luzsi Margót.

– Van egy hatalom, amely a parancsnoknál is nagyobb. Ez pedig a félelem. Van azonban egy dolog, amit ha megtesz az ember, akkor képtelen félni. Ha énekel az ember, akkor nem fél – kezdte a meseterapeuta. A foglalkozás vezetője ezután körbeadott egy diót, s arra kérte a jelenlévőket, hogy képzeljék bele a bánatukat...majd őröljék meg. Egy afrikai mesét is elmondott a hallgatóságának. Az Életről, mely mindig megtartja, amit ígér.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Összefogásra van szükség

A konferencia azon résztvevői, akik már jártak börtönben, a programot ismertető rész után, egy kerekasztal beszélgetésen vettek részt. Megismerkedtek a projekt elemeivel, elemezték az aktuális problémákat, további javaslatokat tettek az együttműködésre vonatkozóan.

– Élő felkiáltójelként szeretnénk felhívni a figyelmét minél több szervezetnek a problémára. Szeretnénk, ha a civil társadalom, a szakmai és közigazgatási szervek is megismernék az eredményeinket. Közös ügyünk ugyanis, hogy a társadalmi visszailleszkedés sikeres legyen és csökkenjen a bűnismétlés aránya – mondta el Kóka Ágnes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!