Kék hírek, bulvár

2015.02.11. 10:00

Gyalázatos módon élnek vissza mások nyomorúságos helyzetével

Kevés olyan, nem az emberi életet, testi épséget célba vevő bűncselekmény van, amely legalább ezekhez hasonló mértékben kiváltja a társadalom rosszallását, mint az uzsora-bűntény.

Szalay Zoltán

Fotós: LANG ROBERT

Egyre több uzsora-bűntényt sikerül felderíteniük a nyomozó hatóságoknak, erre utal az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának a közelmúltban napvilágot látott közleménye. E szerint csak tavaly október eleje és december vége között 32 ilyen büntetőeljárást fejeztek be. Jelenleg 48 ügyben nyomoznak, s 57 elkövető vált ismertté előttük, közülük kilencen vannak előzetes letartóztatásban.

Heves megyében az elmúlt esztendőben Erdőtelken követtük nyomon egy uzsora-bűncselekmény sorsát. A Heves Járási Ügyészség vádindítványa azt tartalmazta, hogy a falubeli N. K.-nét szinte mindenki úgy ismerte a településen, mint aki rendkívül magas kamatok fejében ad kölcsön pénzt kilátástalan helyzetű embereknek. A híresztelés ellenére többen is hozzá fordultak rövid lejáratú, az alapvető szükségleteik kielégítéséhez nélkülözhetetlen hitelekért. Az asszony azt a feltételt szabta nekik, hogy egyedileg meghatározott törlesztőrészleteket kell visszafizetniük. Ezek összege rendre a kölcsönadott tőke duplája, nem egyszer többszöröse volt.

Ha valaki nem rótta le a tartozását, annak 50 százalékos további kamattal toldotta meg az adósságát. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy N. K.-nénak 2011 nyarától mindössze havonta 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatás volt a rendszeres jövedelme, ezt a következő esztendőben pár napra, alkalmi jellegű mezőgazdasági munkáért járó keresettel egészítette ki.

A Heves Járásbíróság bűnösnek mondta ki N. K.-nét uzsora-bűncselekmény miatt, s őt két év, három esztendei próbaidőre felfüggesztett börtönnel sújtotta. Egyúttal több mint 200 ezer forint értékű vagyonelkobzásra ítélte. A vádhatóság végrehajtandó szabadságvesztés-büntetést indítványozva jelentett be az elsőfokú döntés ellen súlyosításért fellebbezést.

S hogy miért kértek tőle pénzt a helyiek közül jó néhányan, noha tudták, hogy sokkal többet kell majd visszaadniuk? A választ egy, a nevét elhallgató érintett adta meg:

– Higgye el, nem tehettünk mást. Kölcsön nélkül éhen halnánk, télen megfagynánk!

Az uzsorakölcsönre fanyalodók általában nem szívesen beszélnek sanyarú helyzetükről. Részben azért, mert félnek a hitelezőtől és annak a hátralék behajtásáért erőszakosan is fellépő embereitől, részben azért, mert a legtöbben szégyellik, hogy ilyesmire kényszerülnek.

Dél-Heves egyes helységeiben is javában dívik az uzsorázás. Heves városában például a helybeli M. Lászlót tavaly októberben vitték be a rendőrkapitányságra, majd a kihallgatását követően, a rendőrség kezdeményezésére, az ügyészség indítványára a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A büntetőeljárás még tart ebben az ügyben.

– Az előző évben a hevesi járásban három procedúra fejeződött be uzsora-bűncselekmény címén – közölte a lapunk érdeklődésére dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője. – Kettőben az ítélet már jogerőre is emelkedett. További két esetben megszüntették az eljárást, egyben pedig megtörtént a nyomozás elrendelése.

A szakember azt is hozzátette, hogy a hatvani járás hatóságai előtt a múlt évben egy alkalommal tettek ezen bűntény gyanúja okán feljelentést. A vizsgálat után ezt elutasították. A füzesabonyi vidéken két nyomozás-elrendelést tartanak nyilván uzsora-bűnügyben, további egynek az iratait áttették az igazságszolgáltatás egri szerveihez, egy pedig jelenleg már bírói szakban lévő procedúra, miután abban megtörtént a vádemelés. Az egri járásban 2014-ben öt büntetőjogi procedúra indult uzsora-bűntény gyanúja miatt. Kettőt megszüntetett a nyomozó hatóság, háromban még vizsgálódnak. Vádat nem emeltek egyik ügyben sem. Az elkövetés helye Eger, Tarnalelesz és Balaton volt. Ezekben egy vegyes boltot üzemeltet a gyanúsított, hitelbe adott árut a vevőknek, ám később a portékák árának többszörösét kérte vissza. A gyöngyösi járásban egy gyöngyösoroszi ügy fejeződött be bűntény híján történt megszüntetéssel. Az összeg 48 ezer forint volt.

Példát is ismertetett dr. Konkoly Thege László. Tegyük fel, hogy egy hónapra ad az uzsorás havi 100 százalékos kamatra tízezer forintot. Ezt kell lerónia az adósnak. Ha egy hónap után nem tud fizetni, akkor kaphat újabb 10 ezret, de azt már kamatos kamatra, vagyis összegződik az alaptőke és az első havi 20 ezres kamata, így már 30 ezer után 60 ezer forintot kell megadni. Miközben a kölcsönvevő csupán 20 ezer forintot kapott!

Elég kemény a szankció az uzsora-bűntettért

A Büntető Törvénykönyv 381. szakasza értelmében számos feltételnek kell teljesülnie, hogy a bíróság bűnössé nyilvánítson valakit uzsora-bűncselekmény miatt. Így a felek közti megállapodásnak különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást kell tartalmaznia. Az is lényeges, hogy ezen egyezség kötelezettjét vagy vele együtt élő hozzátartozóját súlyos nélkülözésnek tegye a teljesítés (a tartozás megadása). Ez bűntett, amiért három évre is fegyintézetbe kerülhet a tettes. Ha bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el a bűntényt, akkor 1-5 év szabadságvesztés is lehet a büntetés. A bűnössel szemben kitiltást is alkalmazhat a bíróság.

Az ügyész keresetet indíthat uzsorás szerződésnél

A Polgári Törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a vádhatóság közjogi szakágában dolgozó ügyész, az uzsora-bűntény kapcsán hozott büntetőbírósági ítélet után, keresetlevelet nyújtson be, s kérje az uzsoraszerződés semmiségének a megállapítását, s a jogkövetkezményeinek kimondását. Az a szerződés semmis, amelyben a szerződő fél a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt köt ki. A sajtószóvivő elmondta: ilyenkor a felperes a főügyészség, s alperesek az uzsoraszerződést kötő személyek, az uzsorás és a kiuzsorázott. A cél az uzsorakamat visszafizettetése az utóbbinak. Hevesben most 5 ilyen per van folyamatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!