Kék hírek, bulvár

2015.04.30. 08:10

Munka vár a feleségét megharapó férjre

A jóvátételi munkára viszonylag ritkán köteleztek állampolgárokat eddig, leginkább azért, mert alkalmazásának a gyakorlata még csak kialakulóban van.

Szalay Zoltán

Fotós: Népújság Kft.

Fotós: Népújság Kft.

„Neked annyi lesz, ha nem mégy el a házból!” – ekképpen fenyegette meg egy verpeléti férfi a feleségét, majd tört-zúzott a lakásban, meg is sebesítette az asszonyt. A nej magánindítvánnyal élt ura ellen, akivel szemben eljárás indult. A vádhatóság esetében jóvátételi munka alkalmazását indítványozza.

– A jóvátételi munka a három esztendeje hatályos Büntető Törvénykönyvben bevezetett új intézkedés – árulta el lapunk érdeklődésére dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője. – Ezt akkor alkalmazzák, ha valaki vétséget, illetve három év szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntettet követ el. Az előírás az, hogy fennálljanak a személyi feltételei, s alaposan feltehető legyen, hogy a szankció célja így is elérhető.

A szakember hozzátette: ha jóvátételi munkát írnak elő, akkor a bíróság egy évre elhalasztja a bűntényért járó büntetés kiszabását, s a vádlott pártfogó felügyeletét is elrendelheti. Az intézkedés időtartamát az igazságszolgáltatási szerv órákban határozza meg, a legkisebb mértéke 24, a legnagyobb pedig 150 óra.

A jóvátételi munkára viszonylag ritkán köteleztek állampolgárokat eddig, leginkább azért, mert alkalmazásának a gyakorlata még csak kialakulóban van. Ugyanakkor adott esetekben ez is segíthet a büntetőjogi ügyek megfelelő rendezésében. Erre példákkal is szolgált a sajtószóvivő.

– A közelmúltban két jogsértésnél tett indítványt a vádhatóság jóvátételi munkára – sorolta dr. Konkoly Thege László. – Mindkétszer azután, hogy az ügyészi szakban elsődlegesen alkalmazott másfajta, a bíróságot tehermentesítő, s részben az eljárást gyorsító jellegű intézkedések nem hoztak eredményt.

Az egyik történetben az akkor 15 éves terhelt két esztendeje, január végén egy gyöngyösi általános iskolában lopott. Az ebédlő előtt tárolt hátitáskák közül elemelte iskolatársa válltáskáját, amiben tankönyvek, füzetek, tolltartó voltak, a kislány személyes iratai és 20 forintja. Az Egri Járási Ügyészség először elhalasztotta a szabálysértési értékre több közokirat elvételével, a lakást vagy hasonló helyiséget az elkövetővel közösen használó sértett sérelmére megvalósított lopás vétsége miatti vádemelést. Ám a fiatalkorú vádlott a neki előírt próbaidő alatt súlyosan megszegte az ilyenkor követendő magatartási szabályokat, ezért mégis vádat kellett emelni ellene. Az ügyészség a vádiratban jóvátételi munkára tett indítványt, s a fiatal pártfogó felügyeletére.

A másik procedúra középpontjában áll az a bevezetőnkben már említett 42 esztendős férfi, aki válófélben lévő nejét zavarta volna el közös verpeléti lakásukból, majd visszakövetelte a kosztpénzt, utána összetörte a számítógépet, bezúzta a bejárati ajtó üvegét. A televízióban is kárt akart okozni, de a felesége nem engedte. Erre földre lökte asszonyát, s beleharapott a bal kézfejébe. A sértett magánindítványára az Egri Járási Ügyészség közvetítői eljárásra utalta az ügyet. Ehhez mindkét házas fél hozzájárult. Ám a férfi visszavonta a beleegyezését, ezért a vádhatóság házastárs sérelmére elkövetett zaklatás bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat ellene. A vádiratban azonban az ügyészség a büntetés kiszabásának elhalasztását, s jóvátételi munka intézkedés alkalmazását indítványozza.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A jóvátételi munka kisebb súlyú bűncselekmények esetén alkalmazható. Ennek alkalmazása esetén nem szab ki büntetést a bíróság. Képünk illusztráció
[/caption]

Igazolatlan jóvátétel után büntetés jön

Az elkövető a jóvátételi munkát saját választása alapján állami vagy önkormányzati fenntartású intézménynél, közhasznú civil szervezetnél, egyházi jogi személynél, illetve azok számára végezheti. A teljesítését egy éven belül igazolnia is kell. Ha minden rendben, akkor megszűnik a büntethetősége. Ám, ha az illető nem bizonyítja, hogy elvégezte a jóvátételi munkát, úgy az alapügyben – második esetünkben a zaklatás és könnyű testi sértés miatt – a bíróság szankciót szab ki rá. Ugyancsak megbüntetik őt akkor, ha a pártfogó felügyelet szabályait súlyosan megszegi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!