Kék hírek, bulvár

2015.04.29. 13:16

Roma családra támadt két férfi Egerben

Magánlaksértés elkövetése miatt indult eljárás kedden két férfi ellen. A támadás áldozatainak jogi képviseletét a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda látja el. Ügyvédjük szerint felmerül a gyűlölet-bűncselekmény gyanúja is.

HEOL

A rendőrség eddig rendelkezésre álló adatai szerint két férfi kedden 17 órakor az egri Hatvanas ezred utcában bement egy családi házba, ahol az ott lakó két nővel összeszólalkozott, majd az egyik férfi bántalmazta őket. A bántalmazás következtében a sértetteknek orvosi ellátást igénylő (információink szerint könnyű) sérüléseik keletkeztek.

Lapunk úgy tudja, a sértettek ismerték az elkövetőket.

A helyszínre kiérkező járőrök a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható férfiakat előállították a rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók kihallgatták őket. Az Egri Rendőrkapitányság magánlaksértés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást B. Domonkos 23 éves és B. István 24 éves miskolci lakosok ellen. Velük szemben a további eljárást az Egri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le - tájékoztatta a heol.hu-t Soltész Bálint megyei rendőrségi sajtószóvivő.

Az esetről a Roma Sajtóközpont is elküldte cikkét szerkesztőségünknek. Azt írják: két fiatal férfi a kerten át szidalmazta és cigányozta a roma család egyik udvaron teregető női tagját kedden délután Egerben. Szóváltást követően a kapun át behatoltak az udvarra. Ott először az éppen hazaérkező, egyébként rendőrnek tanuló tizenhat éves lányon élték ki dühüket, és többször is fejbe ütötték, valószínűleg boxerrel. Ezután berontottak a családi házba, ahol a nagymama próbálta védeni a nappaliban lévő 7 éves unokáit az elmondása szerint őrjöngő, cigányozó fiatalok elől. A dulakodás közben a földre került, ahol megrugdosták és egy éles tárggyal is megsebesítették a kezén és a nyakán. Az áldozatokat kórházba szállították, ahol látlelet is készült, már jobban vannak. A rendőrség elkapta a támadókat, akik szabadlábon védekezhetnek. A gyanúsítottakról úgy tudjuk, hogy az egri Eszterházy Károly Főiskola hallgatói - írja a cikk.

Hozzátették azt is, hogy a támadás áldozatainak jogi képviseletét a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) látja el. Dr. Udvari Márton, a NEKI ügyvédje szerint a magánlaksértés gyanúja megáll, de ennél jóval többről van szó, hiszen személyi sérülés történt. Ezen kívül felmerül a gyűlölet-bűncselekmény gyanúja, hiszen a támadók az áldozatok származására tettek sértő megjegyzéseket, tettüket az eddig felmerülő tények alapján ez motiválhatta.

16:50

Soltész Bálint megyei rendőrségi sajtószóvivő az egri Hatvanas ezred utcában 2015. április 28-án történtek kapcsán arról tájékoztatta portálunkat, hogy az esetről több internetes hírportálon megjelent cikkekben említett körülményekkel ellentétben a bűncselekmény során boxer használatára utalást nem tettek a sértettek. Továbbá a feltehetőleg korábbi rossz szomszédi viszony miatt kialakult bántalmazás során könnyebb hámsérülése keletkezett a sértetteknek. A megjelentekkel ellentétben a 16 éves sértett nem rendőrségi oktatási intézmény tanulója vagy hallgatója.

Az Egri Rendőrkapitányság a büntetőeljárásban az eset minden körülményét - így annak motivációját is - vizsgálja.

18:32

A Roma Sajtóközpont (RSK) reagált a rendőrség reagálására.

Szerkesztőségünknek az alábbiakat juttatták el:

"A rendőrség azt kérte tőlünk, hogy helyesbítsük a megjelent cikkünket. Módosítási kérelmüknek lényege, hogy 1) „a bűncselekmény során boxer használatára utalást nem tettek a sértettek.” 2) „a feltehetőleg korábbi rossz szomszédi viszony miatt kialakult bántalmazás” 3) „során könnyebb hámsérülése keletkezett a sértetteknek.” 4) „a megjelentekkel ellentétben a 16 éves sértett nem rendőrségi oktatási intézmény tanulója vagy hallgatója.”

Az RSK-nak a család cáfolta a szomszédokkal való rossz viszonyt, határozottan állítják, hogy támadóikat nem ismerik. A boxer használata a kislánynál nem merült fel, de a nagymamáját valamilyen éles tárggyal ütötték meg, a történet hatása alatt álló, feldúlt lelkiállapotú nagymama beszámolója alapján a boxer tűnik a legvalószínűbb eszköznek. A 16 éves összevert lány nem állami rendészeti intézmény tanulója, hanem egy egri középiskolában ágazati képzésén tanul rendészeti és honvédelmi ismereteket, melyekből érettségizni is fog.

Korábban feltett kérdésünkre, hogy felmerült-e a rasszista indíték, a rendőrség most válaszolt: a Egri Rendőrkapitányság a büntetőeljárásban az eset minden körülményét így annak motivációját is vizsgálja.

Arra a kérdésünkre, hogy tervez-e a rendőrség valamit tenni annak érdekében, hogy ne legyen újabb bűncselekmény – tekintettel arra, hogy az elkövetőket kiengedték, nem kaptunk választ." - írja a Roma Sajtóközpont cikkében.

Ezek is érdekelhetik