Kék hírek, bulvár

2015.10.21. 18:07

Csaba pörgött egy darabig, most levendulát termeszt

A zagyvaszántói Romhányi Csaba stresszes, pörgős életét adta fel és levendulatermesztésbe kezdett. Hosszú, nehéz út vezetett álmai megvalósításához. Kitartása motiválta, hogy jót tegyen családjáért, a Földért és a vidékért.

Illés Anita

Fotós: Picasa

Nap, mint nap halljuk, hogy a fiatalok nem látnak lehetőséget vidéken és a fővárosba vagy nagyobb városokba vágynak. Az útkeresők közül sokan elhagyják az országot egy jobb, élhetőbb élet reményében. A vidéki kis településekre pedig hosszú távon az elöregedés, elnéptelenedés vár.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A levendula egész évben ad munkát a termesztőnek. Romhányi Csaba a nyáron szedett virágokat télen dolgozza fel.
[/caption]

A zagyvaszántói Romhányi Csaba példája mutatja, hogy a negatív társadalmi folyamat kreatív ötletekkel, kitartással megállítható. Csabával egy borongós, esős, őszi délutánon találkoztam Zagyvaszántón, a kétezer fős kis községben. Örömmel tárta ki otthona ajtaját és bevezetett a levendulás helyiségbe, ahol a gyógynövény illata azonnal elfeledtette a szürke, csapadékos időjárás viszontagságait. Bevallom, nagy levendularajongó vagyok és alig vártam, hogy Csaba beavasson a levendulatermesztés rejtelmeibe. Európában az egyik leghíresebb levendulamező Provence-ban található. Magyarországon főként a Dunántúlon termesztik az ősi gyógynövényt, ezért Zagyvaszántón a Tolvajló-, a Szuha-patak és a Zagyva háromszögében igazi ritkaságnak számít nyáron a lila virágokba borult ültetvény.

– A Selypi medence mikroklímája kedvez a levendula fejlődésének. A növény igényli a napsütést, a fekete, zsíros talaj szintén kedvez a termesztésének. Az első ezer tő levendulát a házunkhoz tartozó udvar kertjében ültettem el 2013-ban. Soha nem gondoltam, hogy egyszer majd levendulával fogok foglalkozni. Korábban fuvaroztam, céget irányítottam és pörgős, stresszes életem volt. Dolgoztam Budapesten és Angliában is.

Néhány évvel ezelőtt azonban egy baleset megállított, ami teljesen megváltoztatta a gondolkodásomat az életről. Szentmártonkátán nevelkedtem, a családom évekig paprikát termesztett. A párom és az anyukája, nagymamája szintén kertészkedéssel, piacozással foglalkozik. A mezőgazdaság, a föld szeretete tehát soha nem állt távol a családtól és jól együtt tudunk működni. Először fokhagymát szeretettem volna termeszteni, de ahhoz öntözőrendszerre is kellett volna. Majd jött a levendula ötlete, angol és francia fajtát ültettem. Nem túl igényes gyógynövény, nem igényel öntözést. Az egyik legrégibb gyógynövényünk erős spirituális töltettel rendelkezik. Ősidők óta a barátság, a szerelem, a nőiség jelképe, a levendula maga az élet – mondja Romhányi Csaba.

Sok helyen látni vidéken is, hogy a kertekben a veteményest és a gyümölcsfákat örökzöldekre cserélték. A fiatalok időhiányra hivatkozva nem szeretnek veteményezni, mert meg lehet venni a zöldséget és a gyümölcsöt. Azonban nem mindegy, hogy az élelem honnan származik. Csaba az udvarukban a lila csodával ébresztette fel az életet. A levendulatermesztés nemcsak a család életét változtatta meg, hanem a községét is.

Ültetvénye mára a település egyik turisztikai látványosságává vált. Levendulaszüretkor több százan sereglettek össze az ország különböző pontjairól, sőt külföldről is. Azt mondják, hogy igénytelen növény, munkát azonban egész évben ad a termesztőnek. Ősszel és tavasszal el kell végezni a metszést. Nyáron, a virágzáskor a szedése és a szárítás előkészítése ad feladatokat, télen pedig a feldolgozás. A virágzás Zagyvaszántón június elején van, két-három héttel korábban, mint Nyugat-Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!