Kék hírek, bulvár

2015.10.26. 13:30

Ittasan ment segíteni az autómentő

Gyorsított eljárásban, bíróság elé állítással vonta felelősségre a férfit a Füzesabonyi Járásbíróság.

Sz. Z.

Fotós: Getty Images/moodboard RF

Ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségének vádjával állította gyorsított eljárásban a bíróság elé a Füzesabonyi Járási Ügyészség azt a férfit, aki úgy közlekedett és igyekezett segítséget nyújtani egy bajba jutott autósnak, hogy elindulása előtt alkoholos italokat döntött magába.

A sajnos nem eléggé ritka, ám különös történetről lapunk kérésére dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője adott a napokban tájékoztatást.

A szakember elmondta, hogy az eddig lefolytatott nyomozás, majd az azt követő vizsgálat adatai szerint idén augusztus 24-én délután hívták T. Lajost az M3-as autópálya füzesabonyi kihajtójához. Mégpedig azért, hogy onnan az autómentőjével egy, a forgalmat akadályozó műszaki hibás gépkocsit szállítson el minél előbb. Mire azonban emberünk Mezőkövesdről a megjelölt helyszínre ért, addigra ott már megkezdte az elromlott gépjármű elvitele érdekében az előkészületeket egy másik hasonló foglalkozást űző személy.

T. Lajos ezt nagyon nem nézte jó szemmel, s összevitatkozott a konkurensével. A már-már elfajuló perlekedést végül a rendőrjárőr érkezése szakította félbe.

Az egyenruhások, látva a feldühödötten veszekedő feleket, mindkét autómentő esetében alkoholszondát alkalmaztak annak megállapítására, hogy vajon józanok-e. A készülék a mezőkövesdi polgárnál pozitív elszíneződést mutatott, ezért őt a bűnüldözők vér- és vizeletvétel céljából rögtön előállították a füzesabonyi orvosi ügyeletre.

A doktorok vizsgálata, s a minták alapos elemzése után arra derült fény, hogy T. Lajos ittas állapotban közlekedett, vagyis legalább húsz kilométeren át úgy vezette az autómentő kocsiját, hogy a vérében egy ezreléket meghaladó alkoholkoncentráció volt. Ezzel egyrészt megszegte a KRESZ ezt szabályozó rendelkezését, ami tiltja ilyen esetben a járművezetést, másrészt pedig bűncselekményt követett el, hiszen ittasan hajtotta a gépjárművét.
Mindezek után gyorsított eljárásban, bíróság elé állítással vonták felelősségre a férfit.

T. Lajost a Füzesabonyi Járásbíróság – az ügyészi indítványnak megfelelően, s természetesen a törvény kötelező paragrafusait szem előtt tartva – 168 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta az egyébként büntetlen előéletű vádlottat, akinek minden szükséges kategóriára megvolt a jogsija. Mellékbüntetésül eltiltotta őt hat hónap időtartamra a C kategóriás járművezetői engedély használatától, s ezzel együtt olyan gépjármű vezetésétől, amihez ilyen típusú jogosítvány szükséges.

– Ebben a sztoriban leginkább maga a szituáció különleges – fűzte hozzá dr. Konkoly Thege László –, hogy épp ilyen feladatot vállaló személy hágja át az előírásokat. Az ügy nagyon fontos tanulsága pedig az, hogy a hatályos jog szerint mindenkit meg kell büntetni, ha úgy ül a volán mögé és vesz részt a közúti forgalomban, hogy előzőleg a pohár fenekére nézett. Az előéletétől, a foglalkozásától függetlenül kijár a szankció az ilyen járművezetőnek. Ezt nem árt tudni az autósoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!