Elővigyázatosság

2019.04.18. 15:06

A fűtési szezonnak vége, de a veszély nem múlt el

Hivatalosan is lezárult a fűtési szezon, ez azonban nem jelenti azt, hogy a melegebb napok miatt ne kellene szem előtt tartanunk a szén-monoxid-mérgezések veszélyeit.

Heol

A felmelegedés, a tavasziasabb idő sem jelenti azt, hogy ne kellene számolni a szén-monoxiddal. Sokan a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba a veszélyes gáz kialakulását, holott létrejöttének kockázata egész évben fenyeget. A fűtési időszakban valóban megemelkedik a mérgezéses esetek száma, de a fűtés mellett más napi rutintevékenység is végződhet tragédiával, ha valaki nem figyel oda a csendes gyilkos veszélyére – írja a Heves Megyei Katasztrófavédelem.

A mérgezéssel járó esetek fele a fürdőszobákban történik. Az otthoni fürdők és zuhanyzók általában kis méretű helyiségek, ezért kevés bennük a levegő is. A nyílt égésterű vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek működés közben elhasználják a fürdőszoba levegőjét. Aki zárt ajtó mellett sokáig engedi a meleg vizet és nincs semmilyen szellőzés a helyiségben, az életével játszik. A víz melegítése során mérgező gáz is keletkezik, ha nem biztosított a levegő cseréje, akkor a felhalmozódó szén-monoxid veszélyes helyzetet teremt, magas koncentrációban egy-két percen belül halált okoz. Miután színtelen és szagtalan, ezért lehetetlen érzékelő nélkül észlelni.

A tragédiák elkerülése érdekében:

- A nyílt égésterű gázkészülékek esetén mindig gondoskodjunk a helyiség megfelelő levegőutánpótlásáról. Szellőztessünk gyakrabban és szereltessünk egy résszellőzőt a műanyag ablakba. Tilos letakarni, vagy megszüntetni a szellőzőnyílásokat.

-A vízmelegítőt évente egyszer szakemberrel ellenőriztetni kell.

-Szerezzen be szén-monoxid-érzékelőt. Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában