garázdaság

2019.04.20. 20:00

Belevágták a pultba a széket, szétverték a kórház kameráját

Kihívóan közösségellenes magatartást tanúsító emberek ellen emelt vádat a kö­zelmúltban a Hatvani Járási Ügyészség. A három esetből kettőnél boldogi polgároknak kell majd bíróság előtt felelniük. Két eljárásban végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza a vádhatóság.

Szalay Zoltán

Tanulságos ügyekről adott számot a Heolnak a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője. Dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész garázda tettesek ellen indított büntetőjogi procedúrákról beszélt, amelyek immár a vádszakba jutottak el.

– Az egyikben a vádiratban megfogalmazott tényállás szerint – fejtette ki a szakember – tavaly november 25-én este a vádlott, egy 51 esztendős férfi Boldog egyik sörözőjében iszogatott. Váratlanul összeszólalkozott a társaságában lévőkkel. A terhelt kiabálni kezdett, majd felkapott egy fából készült széket, amit haragjában belevágott a pultba. Ennek az lett a következménye, hogy összetört az ülőalkalmatosság, továbbá számos pohár és egy fényreklám is. Mindezek húszezer forintba kerültek, vagyis a kár nem érte el a szabálysértési értékhatárt. Ugyanakkor a kapatos ember cselekménye alkalmas volt arra, hogy az italboltban tartózkodók körében riadalmat, illetve megbotránkozást keltsen.

Ezt figyelembe véve vádolja a Hatvani Járási Ügyészség garázdaság vétségével a dühöngőt, akivel szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozza a bíróságnak.

Ugyancsak a Zagyva-parti városhoz közel található Boldog község volt a helyszíne egy hasonló bűnténynek. A vádirat arról szól, hogy egy 27 éves – úriembernek nemigen nevezhető – egyén a családi konfliktusa miatt vált rendkívül mérgessé. A benne felgyülemlett feszültséget úgy próbálta oldani és levezetni, hogy nemes egyszerűséggel ököllel bezúzta egy bolt kirakatát. Az élettársával ugyanis éppen az utcán, egy élelmiszerüzlet közelében veszett össze. Akkorát csapott az egyébként vastag üvegre, hogy az kettérepedt, később ki is kellett cserélni.

– A vádhatóság garázdaság és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat a fiatalember ellen, aki amúgy többszörös és különös visszaeső elkövetőnek minősül. Vádiratában – a terhelt elő­életét is figyelembe véve – letöltendő börtönbüntetés kiszabására, valamint mellékbüntetésül határozott idejű közügyektől eltiltásra tett indítványt – összegezte a bűnügy állását dr. Konkoly Thege László.

A hatvani kórház területén garázdálkodott a vád szerint az előző esztendő júniusában egy harmincéves helyi lakos. Igencsak brutálisan cselekedett, hiszen egy vascsővel először vandál módon szétverte két pad háttámláját. Ezután egy, a Születés hete alkalmából 2017. évben elültetett ginkgo biloba facsemete ellen fordult, aminek több ágát is letörte. Ezt követően a közelben meglátott egy beton virágládát, az abban lévő ágyásból kitépett hatvan tő begóniát. Ezzel sem érte be, tönkretette a rendelőintézet homlokzatára szerelt biztonsági kamerát is.

– A vádlott ámokfutása következtében az egészségügyi intézményt több mint 150 ezer forint kár érte – ismertette a történteket a főügyészségi sajtószóvivő.

Ráadásul a nyomozás és a vizsgálat során az is kiderült, hogy a gyógyítóhelyen romboló férfi már nem először került a hatóságok elé tettei miatt, hiszen különös és többszörös visszaesőnek számít.

– A Hatvani Járási Ügyészség garázdaság vétsége és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt nyújtott be vádiratot a járásbíróságon – tájékoztatott dr. Konkoly Thege László. – Ebben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására, továbbá, mellékbüntetésül, határozott időre szóló közügyektől eltiltásra tett indítványt. Egyszersmind indítványozta azt is, hogy a bíróság kötelezze a vádlottat a kórháznak okozott kár megtérítésére.

Az ügyekben első fokon a Hatvani Járásbíróság dönt.

A köznyugalmat igyekeznek óvni

A garázdaság büntetendővé nyilvánításának a célja a köznyugalom védelme. Ezt fogalmazza meg a jog nyelvén a Büntető törvénykönyv 339. szakaszának első bekezdése is. E szerint az valósítja meg e bűntényt, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Ha ezzel együtt nem követ el más bűncselekményt, akkor vétségéért két év szabadságvesztésre ítélhető. A szankció bűntett miatt három év is lehet, ha a garázdaságot csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, fegyveresen, felfegyverkezve vagy nyilvános helyen követik el.

Ajánlóképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában