bűnügyek

2019.06.14. 20:00

Berúgta apja házának ajtaját: erőszakos tini tolvajok felelnek tetteikért

Fejszével lefeszített lakat, bezúzott ablak, berúgott lakásajtó. Ezek voltak egyebek között a jelei fiatalkorúak tetteinek, amelyek révén vandál betörők módjára vittek magukkal értékeket. Közös e bűncselekményekben az, hogy az elkövetők erőszakot alkalmaztak.

Szalay Zoltán

Forrás: Shutterstock

Az Egri Járási Ügyészség olyan tinédzserek ellen emelt vádat a napokban, akik a jogi megfogalmazás szerint dolog elleni erőszakkal követték el vagyon elleni bűntényeiket – tájékoztatta a Heolt a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője. Dr. Konkoly Thege László ekképpen folytatta: az egyikük törekvése ráadásul az volt, hogy rendszeresen hasznot húzzon ebből, emiatt a cselekménye egyúttal üzletszerűnek is minősül.

Átányban igencsak megkeserítette egy 17 éves fiú a helybeliek életét. Több ingatlanba betört, egy alkalommal tavaly októberben egy körbekerített lakóház udvarán lévő melléképület ablakát nyomta be, majd a fészerből szerszámgépeket tulajdonított el együttesen 45 ezer forint értékben. Alig telt tíz nap, amikor az ifjú egy bekerítetlen telken álló ház ajtajáról feszítette le egy fejszével a lakatot. Bemászott az épületbe, s onnan műszaki cikkeket akart zsákmányként magával vinni. A ház szobájában egy játékkonzolra bukkant, no meg a működtetéséhez szükséges tartozékokra. Mindezeket bepakolta egy hátizsákba, azt vállára vette, s távozott. Előbb azonban ellopott 35 ezer forintot is bankókban. Egy újabb portyáján a vádlott egy lakóház ablakának a redőnyét feszítette fel. Ennek köszönhetően sikerült bejutnia a sértett lakásába, ahonnan tisztálkodószereket, élelmiszert, valamint 30 kilogramm akác tűzifát vitt el hatezer forintot meghaladó értékben.

– Az ügyészség azt indítványozta – közölte a sajtószóvivő –, hogy a fiatalkorú tolvajjal szemben a bíróság szabjon felfüggesztett szabadságvesztés-büntetést, melynek próbaidejére, életvezetésének helyes irányba terelése érdekében, rendelje el a fiatal pártfogó felügyeletét. Arra is tett indítványt az ügyben a vádhatóság, hogy a bíróság rendeljen el 130 ezer forint vagyonelkobzást a vádlott ellen.

Az édesapja családi házába tört be az előző esztendőben május 3-án Ecséden egy szintén 17 éves fiatalember, aki ma már vádlott. A fiú úgy hatolt be, hogy nemes egyszerűséggel berúgta bejárati ajtót. Bement a szobába, leszerelte az ablakokról a függönyöket, amelyeket magával vitt, ezzel csaknem ötezer forint kárt okozott a szülőjének.

– Az apa magánindítvánnyal élt az ellene bűntényt elkövető gyermekével szemben – idézte fel az ügy további részleteit dr. Konkoly Thege László. – Polgári jogi igényt terjesztett elő, hogy a fia fizesse meg az ellopott függönyök árát. Az ügyészség indítványa az, hogy a bíróság bocsássa próbára a vádlottat, emellett rendelje el a tizenéves pártfogó felügyeletét is.

Parkolóban álló gépkocsik fosztogatására vetemedett még 2017. október 19-én hajnalban a kál-kápolnai vasútállomás mellett egy fiatalkorú. Késsel nyitotta ki a személyautó jobb oldali első ajtaját, s a műszerfalba beszerelt autósrádiót emelte ki könnyű zsákmányként. A Füzesabonyi Járási Ügyészség dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségével vádolja őt, s vele szemben közérdekű munka és pénzbüntetés kiszabását indítványozza.

Tavaly október 7-én este Füzesabonyban ugyancsak az utcán hagyott személygépkocsin akadt meg a szeme a terheltnek, aki azt is észrevette, hogy a sofőr nem zárta be a járműve ajtaját. Odasettenkedett, s megpróbált ellopni a kocsiból egy mobiltelefont. Pechjére a tulajdonos visszaért, ezért menekülnie kellett. A marok távbeszélőt sem használhatta, mert a rendőrök hamar elfogták, s lefoglalták tőle a készület, amit visszaadtak a gazdájának.

– A büntetőeljárás során kiderült, a tolvajt rablás miatt korábban fegyházbüntetéssel sújtották. A vádhatóság most azt indítványozza, hogy végrehajtandó börtönre ítéljék a vádlottat, mellékbüntetésül határozott időre tiltsák el a közügyek gyakorlásától. Emellett rendeljen el vele szemben a bíróság vagyonelkobzást – közölte a sajtószóvivő.

A szankciók súlyosabbakká válhatnak

A Büntető törvénykönyv 370. szakaszának rendelkezése értelmében a lopás vétségét az követi el, aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. Ebbe a körbe tartozik az is – mégpedig a bűncselekmény minősített változataként –, ha valaki dolog elleni erőszakkal valósítja meg a bűntényt. A tettessel szemben meghozható szankció – ha a bíróság jogerősen bűnösnek mondja ki őt – két évig terjedő szabadságvesztés. Akár három évre is rács mögé kerülhet az, aki ilyen, durva módon vallási tisztelet tárgyát tulajdonítja el. Az ellopott holmi értéke is meghatározó, hiszen annak növekedése esetén a büntetés is nő. Végső soron, ha különösen nagy értéket zsákmányol az elkövető dolog elleni erőszakkal vagy esetleg közveszély színhelyén, akkor akár öttől tíz évig is fegyintézetbe kerülhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában