eger, recsk

2018.06.11. 19:50

Csecsemőgyilkosság: hét év börtönt kapott a fiatal apa

Hét év börtön a bántalmazott recski csecsemő haláláért felelős apának.

Sike Sándor

A fiatal apa ítélethirdetésre vár. Nem győzte meg a bíróságot Fotó: Huszár Márk

Bűnösnek találta az Egri Törvényszék G. M. vádlottat két gyermeke sérelmére elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségében, valamint halált okozó testi sértés bűntettében. Az első fokon eljáró bíróság ezért halmazati büntetésül hét év, börtönben letöltendő szabadságvesztés-büntetést szabott ki rá.

 

Az első fokon eljáró Egri Törvényszék dr. Vitai Erzsébet vezette tanácsa előbb a perbeszédeket hallgatta meg, aminek az adott különös súlyt, hogy korábban az orvos szakértők kizárták a véletlen elejtésből származó sérülés lehetőségét mindkét sértett csecsemő esetében. Az is színezte a szituációt, hogy G. M. visszavonta korábbi beismerő vallomását.

A Heves Megyei Főügyészség képviselője, dr. Holló Szabolcs a vádbeszédében a szakértői megállapítások ellenére sem módosította súlyosabbra a vádat. Amennyiben ugyanis a gyermek valamihez ütődését ütésként értelmezte volna a vádhatóság, az már túllépte volna a gondatlanság határát és testi sértésből könnyen emberölés lehetett volna a vád. Az ügyész perbeszédében hosszasan elemezte a terhelt tagadását az eljárás bírósági szakaszában, illetve annak illogikus voltát.

A védő szerint a párja miatt vállalta magára

Ezzel szemben dr. Nagy Árpád kirendelt védő éppen arra alapozta a perbeszédét, hogy mennyire logikus a korábbi beismerés visszavonása és mindkét cselekmény elkövetésének a tagadása. Nem másról van szó, mint hogy a szeretett élettársa és életben maradt közös gyermekük érdekében vállalta magára a tettet az apa. Azt pedig, hogy a terhelt tevőleges részese lett volna a bűncselekményeknek, kétséget kizáróan nem sikerült bebizonyítani – érvelt.

Az Egri Törvényszék ítéletében a vádiratban foglalt álláspontra helyezkedett. A büntetőtanács kimondta, hogy a vádlott mind a 2015 nyarán az akkor hathónapos Dorina, mind pedig az egy évvel később, 2016. június 1-jén a két és fél hónapos Máté sérelmére elkövetett cselekmény tettese.

A fiatal apa ítélethirdetésre vár. Nem győzte meg a bíróságot Fotó: Huszár Márk

Mindkét csecsemőt hasonlóan bántalmazta

Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2015. június 12-én az élettársával és kislányukkal otthon volt. Este a nő átment a szülei lakrészébe, ezután a csecsemő sírni kezdett. A vádlott meg akarta nyugtatni, felemelte, de gondatlansága miatt a kislány feje valaminek nekiütődött. A sérülés életveszélyes volt, s maradandó károsodással gyógyult.

Egy évvel később, 2016. június elsején a vádlott, élettársa és időközben megszületett kisfiuk egy ágyban, egymás mellett aludtak. Éjjel a baba felsírt, erre csak a vádlott ébredt fel. Próbálta a gyermeket nyugtatni, de a csecsemő folyamatos sírásától elvesztette a türelmét és indulatosan, nagy erővel megrázta a kisfiát, akinek a feje ennek következtében a szoba egyik berendezési tárgyához ütődött. Hajnalban a kisfiú rosszul lett, ezért a szülei az orvosi ügyeletre vitték, ahol azonban már csak a halált tudták megállapítani.

Az ügyészség elégedett, a vádlott felmentést szeretne

A kihirdetett verdikt értelmében feltételesen a hét esztendőről szóló büntetés kétharmadának kitöltését követően szabadulhat legkorábban a vádlott, akinek meg kell fizetnie a több mint egymillió forint bűnügyi költséget is. A bíróság a közügyek gyakorlásától is eltiltotta G. M.-et nyolc esztendőre. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

A bíróság a beismerést fogadta el

A tanácsvezető bíró az ítélet szóbeli indoklásában viszonylag nagy részletességgel kitért arra, hogy miért a vádlott nyomozás során tett beismerő vallomását és nem annak bíróság előtti visszavonását tekinti a bíróság mérvadónak. Ezek a beismerések olyan időszakban születtek, különösen a Dorinára vonatkozóak, amikor nem arról szólt a történet, hogy mentse szeretett párját. Önmaga mentésére irányult ugyanakkor az a történet, amire rávette a párját, hogy tudniillik mondják azt, a kutya borította fel a babakocsit. A külső környezet, a védőnők és más tanúk pozitív véleménye a vádlottról önmagában ugyancsak nem mérvadó. Kifelé az intelligens fiatalember mutatkozhatott családszerető, felelős embernek, de valójában lobbanékony, ingerlékeny, ideges természetű volt a rendelkezésre álló adatok szerint.

Címkék#egér#Recsk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában