állatkínzás

2019.06.19. 09:22

Fahusángokkal ütötte a vadászkutyákat két szilvásváradi férfi

Vadászkutyákat bántalmazó elítéltekkel szemben nyújtott be keresetet az ügyészség.

Heol

A Heves Megyei Főügyészség keresettel élt annak érdekében, hogy a bíróság tiltsa el az állattartástól azt a két férfit, akik korábban súlyosan bántalmaztak két magas fokon kiképzett utánkereső kutyát – tájékoztatta a Heolt dr. Szalóki Zoltán főügyész.

Az Egri Járási Ügyészség még 2017-ben emelt vádat azokkal a szilvásváradi lakosokkal szemben, akik 2016. november 20-án a Szalajka úti bazársoron botokkal vertek meg két törzskönyvezett, fajtiszta bajor hegyi vérebet, melyek ezalatt is kitartóan állták az általuk felhajtott vadat.

A ködös őszi délutánon egy hivatásos vadász kért segítséget az állatok gazdájától, mivel a korábban meglőtt szarvas bevette magát a falu melletti erdőbe, így a megtalálásához az utánkeresésre kiképzett vadászebek segítségére volt szükség. Azok fel is hajtották az állatot, mely egészen a Szalajka völgy bejáratánál épült bazársorig menekült előlük, ahol összerogyott. Ezt látták meg a vádlottak, akik a közeli bódék egyikéből a helyszínre futva fahusángokkal kezdték ütlegelni a Rony és a Dagi névre hallgató munkakutyákat azért, hogy elkergessék őket a szarvas mellől. A férfiak kitartó bántalmazása súlyos sérüléseket és különös szenvedést okozott a két ebnek, de azok – kiképzésüknek megfelelően a vadászok megérkezéséig mégsem mozdultak el a helyükről annak ellenére, hogy az ütlegek súlya alatt többször a földre rogytak, miközben összetört az egyikük hátára erősített értékes GPS nyomkövető eszköz is.

A vádlottak cselekménye miatt az addig kezes kutyák viselkedése megváltozott, mindkét eb bizalmatlanná vált az emberekkel szemben, emellett testileg is hosszú időre kiható károsodásokat szenvedtek.

Az ügyészi vád alapján a bíróság idén áprilisban első fokon állatkínzás bűntette és rongálás vétsége miatt személyenként 1 év 2 hónap, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte a terhelteket, valamint kötelezte őket kártérítés megfizetésére is.

A büntető ügyben hozott ítéletben megállapított tényállás alapján a Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága a napokban keresetet nyújtott be a két vádlottal – ezúttal mint alperesekkel – szemben annak érdekében, hogy a polgári peres bíróság az állatvédelmi törvény rendelkezéseinek alkalmazásával 3 év időtartamban tiltsa el őket az állattartástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában