tárgyalás

2019.04.24. 12:26

Felfüggesztette a bíróság a közúti baleset okozása miatt indult büntetőügyet

A végzés nem jogerős, az ellen az ügyész fellebbezést jelentett be.

Heol

Fotó: Ládi László

A Hatvani Járásbíróság a mai napon tartott előkészítő ülésen felfüggesztette a T. B. vádlott ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőeljárást, figyelemmel arra, hogy a sértettel szemben jelen büntetőeljárással összefüggésben ittas járművezetés vétsége miatt korábban indult büntetőügyben a bíróság perújítást rendelt el – tájékoztatta a Heolt az Egri Törvényszék Sajtóosztálya.

A vádirati tényállás szerint T. B. vádlott 2016. június 16-án 21 óra körül kezdődő szürkületi látási viszonyok között közlekedett az M3-as autópályán Budapest felé Ford típusú személygépkocsijával. A vádlott a kocsi jobb első ülésén utasként szállította a feleségét. A vádlott egyenes vonalvezetésű, száraz felületű, jó minőségű aszfaltburkolatú útszakaszon egy tehergépkocsi mögött hajtott fel az M3-as autópályára, majd a gyorsítósávból behúzódott a középső forgalmi sávba.

Ezzel egy időben az autópálya belső forgalmi sávjában közlekedett a sértett a megengedett 130 km/h sebességet túllépve 165-175 km/h sebességgel. A vádlott a visszapillantó tükörbe tekintve észlelte a belső sávban közlekedő járművet, annak sebességét azonban nem mérte fel, így mivel az előtte haladó tehergépkocsi sávváltását elő akarta segíteni, az autópályán megengedett 130 km/h sebességhez képest mindössze 90 km/h körüli sebességgel behajtott a belső forgalmi sávba.

A sávváltás pillanatában a járműve mögött 50-60 méterrel, féktávolságon belül közlekedett a sértett, aki hirtelen vészfékezésre kényszerült, ennek ellenére a belső sávban az addigra 99-105 km/h sebességre gyorsuló vádlott gépkocsija hátuljának ütközött. A balesetben a sértett és a vádlott nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek, míg a vádlott utasa nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

A bíróság korábban bíróság elé állítás során lefolytatott gyorsított eljárásban a sértettet ittas járművezetés vétsége miatt pénzbüntetésre, és „B” kategóriájú járművezetéstől eltiltásra ítélte, azonban a jogerős elítélést követően beszerzett adatok alapján ebben az ügyben perújítást rendeltek el. A Hatvani Járásbíróság a perújítási eljárás lefolytatásáig a T. B. vádlottal szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőeljárást felfüggesztette. A végzés nem jogerős, az ellen az ügyész fellebbezést jelentett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában