megelőzési tanácsok

2019.12.12. 07:00

Gyakoribbak a lakástűzek az ünnepek idején

Egy otthoni tűz kialakulását mutatták be a tűzoltók egy kis lakásként berendezett tiszanánai építményben. Érzékeltették azt is, milyen veszélyes lehet a tűzhelyen felejtett, forró olajjal telt edény.

Szabó Katalin

Fotó: HMKI

Látványos bemutatóval hívta fel a figyelmet az adventi és a karácsonyi időszak veszélyeire a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a napokban Tiszanánán.

Papp Zsolt, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője lapunknak azt nyilatkozta, a bemutatón egy átlagosan berendezett lakásban imitálták a tipikus karácsonyi tüzet a lánglovagok. Azt is bemutatták, milyen veszélyt rejt magában egy tűzhelyen felejtett, felhevült olajjal teli edény.

– Először egy konyhatüzet szimuláltunk, ahol meggyulladt a tűzhelyen a felhevült olaj, majd ennek az oltását mutattuk be. Először mindenkinek az jut az eszébe, ha tüzet lát, hogy vízzel kell eloltania azt. Ezért azt mutattuk be, mi történik, ha vizet öntünk a forró olajba. Jól látszott, a víz kivetődik az olajból, s hirtelen felforr. Egy nagy tűzgömb keletkezik, mely a környezetében található tárgyakat gyorsabban meggyújtja. Akkor cselekszünk helyesen, ha fedővel letakarjuk a forró olajat, hogy ne jusson oxigénhez a tűz, s így az majd magától elalszik – magyarázta.

Égő fenyőfa. Látványos bemutatót tartottak Tiszanánán Fotó: HMKI

Arra is felhívta a figyelmet: amikor a karácsonyfák kiszáradnak, mert távozik a nedvesség belőlük, a gyantatartalom miatt különösen tűzveszélyessé válnak. Ha égő eszközzel, például mécsessel, gyufával, gyertyával gondolatlanságból túl közel kerülünk a fához, az könnyen meggyulladhat. A tűz pedig átterjedhet a berendezési tárgyakra, majd az egész szobára is – mondta a főfelügyelő.

Figyeljünk oda az égősorokra is!

Elsősorban azzal lehet elkerülni a lakástüzek kialakulását az adventi és karácsonyi időszakban, ha nem hagyjuk felügyeletet nélkül úgy az asztalon a mécsest, hogy nem látunk rá. Fontos, hogy ne végezzünk olyan tevékenységet a szobában, ami tűzveszéllyel jár. Például ne tegyünk gyertyát a fenyőfára, mert az könnyen meggyulladhat!

Papp Zsolt tűzoltósági főfelügyelőtől azt is megtudtuk: előfordulhat, hogy a fenyőfán található égősor zárlatot okoz, és tűz üt ki. Szerencsére ez ritka eset. Érdemes megbízható helyről beszerezni az égőket, normális esetben ugyanis ezeket az eszközöket eladás előtt ellenőrzik, s ha veszélyesek, nem engedik forgalomba hozni azokat.

Hasznos, ha van füstérzékelő

Könnyen megelőzhetjük a tüzeket egy kis odafigyeléssel. Ha viszont már bekövetkezett a baj, akkor segít az ingatlanunkban felszerelt füstérzékelő, melynek jóvoltából több millió vagy akár tízmillió forintnyi értéket tudunk megmenteni. Az érzékelő a legkisebb füst keletkezésénél is a tudtunkra adja, hogy valamilyen probléma van.

A tűzoltósági főfelügyelő megjegyezte, az adventi, illetve karácsonyi időszakban gyakrabban fordulnak elő otthoni tűz- és káresetek. Ezért is hívják fel mindenki figyelmét arra, hogy legyenek körültekintőek, figyeljenek oda saját lakásukra, vagyonukra, értékeikre, egészségükre. A következő tűzmegelőzési bemutatót a Szilvásváradi Jókai Mór Általános Iskolában tartják december 13-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában