14°
A szülők képtelenek felfogni a szerepük súlyát.

Roppant különös, szomorú történet az az ügy, amelyben hétfőn hozott az Egri Törvényszék nem jogerős ítéletet. Két éve júniusban halt meg recski otthonában a csecsemő Máté, akinek a tragédiájáért első fokon a bíróság az apát tette felelőssé és hét év börtönbüntetéssel sújtotta.

Azért is megdöbbentő az eset, mert kicsinyük elvesztése után a szülők több verzióval előhozakodtak: a kutya felborította a babakocsit, amiből kiesett a kisfiú. Azután azzal, hogy véletlenül elejtették a picit, végül pedig azzal, a sokat síró gyermek feje beütődhetett valamibe a megrázásakor. Az sem segítette a megítélést, hogy tegnap a vádlott azt fejtegette, ő magára vállalta a bűntényt, hogy ne az anya kerüljön fegyintézetbe.

E magyarázatok érzelmi ürességről árulkodnak. Arról, hogy úgy tűnik, a szülők képtelenek felfogni anyai-apai szerepük súlyát. Annál is inkább, mivel egy évvel a tavalyi babahalál előtt a kislányuk szenvedett maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket a fején. Ő a nevelőszülőkhöz, majd a nagymamájához került. Kívülálló számára úgy fest, az egyik szülő vagy mindkettő türelmetlensége, a gyereknevelésre való felkészületlensége az oka az elkeserítő folyamatnak.

Ám az is nagyon elgondolkodtató, hogy a korábbi hasonló eset egy évvel később másik gyermekkel megismétlődhetett – ezúttal végzetes következménnyel. Ezért – a szülőkön túl – szintén lennie kéne felelősnek!

Címkék

Hozzászólások