Jelentősen nőtt a tárgyalás mellőzésére irányuló ügyészi indítványok száma Hevesben

A járványveszélyre tekintettel jelentősen növelték a büntetővégzés meghozatalára irányuló indítványaik számát Heve megye ügyészi szervei.

Heol

Forrás: Shutterstock

A megye ügyészségein a veszélyhelyzet idején, a kijárási korlátozásokra vonatkozó hatályos jogi szabályozás rendelkezéseit is szem előtt tartva folyik a bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonására irányuló, a társadalom védelmét szolgáló felelősségteljes szakmai munka. Ennek során az ügyészek fokozottan ügyelnek arra, hogy az állampolgárok egészsége az igazságszolgáltatási feladatok ellátása során lehetőség szerint ne legyen veszélynek kitéve tájékoztatta portálunkat dr. Szalóki Zoltán főügyész.

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárványra tekintettel elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg érvényesülő külön eljárási szabályokat egy március 31-én kihirdetett kormányrendelet határozza meg. Ez, a korábbi rendelkezésektől eltérően lehetővé teszi azt is, hogy a bíróság – fő szabály szerint az ügyészség indítványára – már akár nyolcévi szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény elkövetőjével szemben is tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozzon döntést az ügy érkezését követő három hónapon belül. Ezen jogintézmény alkalmazási lehetőségeinek a kibővítése is azt célozta, hogy minél nagyobb számban legyen elkerülhető, hogy az állampolgárok az esetenként zsúfolt bírósági épületekben, a folyosókon és a tárgyalótermekben személyesen érintkezzenek egymással, melynek során fokozott fertőzés-

veszélynek lennének kitéve.

A Heves Megyei Főügyészség szervezeti egységei a jelenlegi járványveszély időszakában minden egyes ügyben gondosan mérlegelik ezen külön eljárási forma alkalmazhatóságának a lehetőségét. Az ügyészség kivétel nélkül – akár a súlyosabb büntetéssel fenyegetett bűncselekmények elkövetése esetén is – büntetővégzés meghozatalára tesz indítványt azokban az ügyekben, amelyekben a jogszabályi feltételek megléte esetén lehetséges a tárgyalás mellőzése. Ezzel az ügyészség nem csak a büntető eljárások folyamatosságát, hanem az eljárások résztvevőinek biztonságát is igyekszik szolgálni.

A megye ügyészségei a kormányrendelet hatályba lépése óta eltelt közel egy hónapban csaknem 80%-os arányban tettek indítványt a vádemelések során büntetővégzés meghozatalára, olyan ügyben is, melyben a vádlott által elkövetett bűncselekmény súlyosságára tekintettel erre korábban nem lett volna jogszabályi lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában