Heves megye

2019.03.09. 20:00

Kokaint fogyasztott; kábító hatású anyagot tartott a kocsijában

A kábítószerrel ­összefüggő bűncselekmények elkövetőit a Büntető törvénykönyv (Btk.) súlyos szankciókkal rendeli büntetni. Van ugyanakkor olyan szabály, amellyel, határozott feltételek teljesítése esetén, elkerülhető a büntetés. Ez az elterelés.

Szalay Zoltán

Egy esetben a kábítószeres bűntényeknél büntethetőséget ­megszüntető okot is meghatároz a hazai büntetőjogi kódex.

– Ez pedig nem más, mint az elterelés jogintézménye – közli a Heol kérésére a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Dr. Konkoly Thege László kifejti: – Akkor van mód rá, ha a kisebb súlyú, fogyasztói típusú, droggal kapcsolatos bűncselekmény elkövetője beismeri a tettét, s részt vesz egy hat hónapos folyamatos kezelésen. A Btk. 180. szakasza úgy fogalmaz, nem büntethető kábítószer birtoklása miatt az, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart. Az sem, aki kábítószert fogyaszt, ha a bűntény elkövetését beismeri és az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vesz részt.

Okirattal kell bizonyítania a gyanúsítottnak

Egészségromboló a hatásuk, s még függőséget is kiváltanak az emberből

Régóta tudható, hogy vannak anyagok, amelyek károsítják a használóik egészségi állapotát. Miért fogyasztanak akkor mégis drogot egyes emberek?

A válasz talán egyes kábítószereknek, pszichotrop anyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt rövid távú hatásában rejlik. E hatások azonban nem mérhetők azokhoz a károkhoz, amelyeket a drogfogyasztás közép- és hosszú távon az érintetteknek, a környezetüknek, az egész társadalomnak okoz. A kábítószerek rombolják az egészséget, függőséget váltanak ki, végül szellemi és ­testi leépüléshez vezetnek. A túladagolásuk akár halállal is járhat. A rendszeres drogfogyasztás miatt még az ígéretesen induló életutak is félresiklanak. Ezért rendeli büntetni a törvény a kábítószerekkel kapcsolatos jogellenes tevékenységeket.

Ezekben az ügyekben mindig elindítják a büntetőjogi procedúrát, de az ügyészség hivatalból vagy kérelemre feltételesen felfüggeszti azt. Ha a gyanúsított ezután egy éven belül okirattal igazolja a hat hónapos kezelés befejezését, akkor az eljárást az ügyészség megszünteti. Ha eredményes az elterelés, akkor nem emelnek vádat, s nem szabnak ki büntetést sem.

Nem függeszthető fel az eljárás azzal szemben, aki a bűntényt a korábban ugyanolyan deliktum miatt alkalmazott feltételes ügyészi felfüggesztés alatt követte el. Kizárt a büntethetőséget megszüntető ok alkalmazása akkor is, ha valaki két éven belül már részt vett ilyen elterelésen, vagy megállapították kábítószer-kereskedelem vagy birtoklás miatt a büntetőjogi felelősségét.

Példákat is említ dr. Konkoly Thege László:

Ígérete ellenére nem vett részt a férfi a kezelésen

– Egy 28 éves férfi két éve januárban élt kábítószerrel, a vizsgálat a vizeletében amfetamint, benzoilekgonint és delta-9-tetrahidrokannabiol-karbonsavat mutatott ki. Ez pedig kokain és vadkender fogyasztására utalt. A nyomozó hatóság saját hatáskörben felfüggesztette az eljárást, mivel a terhelt vállalta, hogy legalább hat hónapig folyamatos kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vesz részt. Ám a gyanúsított egy éven belül nem igazolta az elterelésen való részvételt, ezért az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt vele szemben. Vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Egy másik fiatalember szintén két esztendeje bukott meg kábítószer-fogyasztáson. Nála az derült ki, hogy delta-9-tetrahidrokannabiol-karbonsavat tartalmazó anyag van a szervezetében. Megígérte, de mégsem vett részt a megkívánt kezelésen. A járási ügyészség kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklásának vétségével vádolta meg, és indítványozta esetében pénzbüntetés kiszabását.

A harmadik ügyben a 31 éves férfi kábítószernek minősülő ADB-FUBINACA-t tartalmazó anyagot szerzett meg, amit 2017 májusa végén az autójában tartott.

Az Egri Rendőrkapitányság megvizsgálta, hogy van-e mód az elterelésre. Megállapították, hogy ennek alkalmazása kizárt, mivel az előző két éven belül a terhelt már részt vett elterelésen. Ezért ellene is vádat emeltek, abban az ügyészség elzárás büntetés kiszabására tett indítványt.

Az elterelés menete

A jogszabály értelmében az érintett személynek az elterelés előtt előzetes állapotfelmérésen kell részt vennie, ahol megállapítják a függősége súlyosságát. Erre nincs szükség, ha a kábítószer-függőségét a büntetőeljárásban igazságügyi orvosszakértő már megállapította. Ekkor a vélemény kiadásától számított hat hónapon belül az elterelés azonnal megkezdhető.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában