Közel 30 lakástűzhöz riasztották Heves megye tűzoltóit a kijárási korlátozás alatt

Nőtt tavalyhoz képest a lakástüzek száma március 28. és április 30. között szűkebb hazánkban. Nagy Csaba katasztrófavédelmi sajtószóvivőt arról kérdeztük, mi volt a legfőbb oka e tűzesetek kialakulásának.

Mellik Alexandra

A vírus megelőzése érdekében kijárási korlátozást vezettek be idén március 28. és április 30. között. A korlátozás az ország egész területére érvényes volt, mindenki csak alapos indokkal hagyhatta el otthonát. Kíváncsiak voltunk, ez idő alatt megszaporodtak-e a lakástüzek.

Nagy Csaba érdeklődésünkre úgy nyilatkozott, idén március 28. és április 30. között 29 lakástűzhöz riasztották Heves megye tűzoltóit. Mint megtudtuk: a tavalyi év ugyanezen időszakában csupán 17 lakástűz történt.

– A járványügyi helyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthonában, az éttermek, szórakozóhelyek korlátozott nyitva tartása, majd bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő – nyilatkozta Nagy Csaba. – A lakástüzek legfőbb forrása a nyílt láng használata. Ilyennel leginkább a tűzhelyek, a kandallók és a kályhák üzemelnek, így kiemelten kell arra figyelnünk, hogy semmilyen gyúlékony anyagot ne tároljunk ilyen berendezés közelében.

A sajtószóvivő azt is elmondta: a kémények is tudnak tüzet okozni. A legtöbb ilyen eset arra vezethető vissza, hogy az égéstermék-elvezetőben lerakódott, elszurkosodott korom meggyullad, például a helytelen tűzrakás és nem megfelelő tüzelőanyag használata miatt. Az okok között a második helyen szerepel a kémény építőanyagainak elöregedése, az égéstermék-elvezető nem megfelelő műszaki állapota.

– A tűzesetek egy része a tűzhelyen felejtett étel, étolaj meggyulladásából keletkezik – tette hozzá Nagy Csaba. – Nagyobb veszélynek van kitéve az, aki gyúlékony, műszálas, vagy bő szabású ruhadarabokat visel. Ügyelni kell arra, hogy az edény alól kicsapó láng ne kaphasson bele a ruhánkba vagy az edényfogó kesztyűbe, és arra is, hogy a tűzhely közelébe ne engedjünk gyermeket. Az éppen használaton kívüli elektromos berendezéseket célszerű kikapcsolt állapotban tartani. Az ágyban való cigarettázás is lehet lakástűz forrása. Fontos, hogy a még égő, parázsló cigarettát ne hagyjuk a hamutartóban, azt mindig oltsuk el, továbbá a hamutartó tartalmát ne öntsük éghető anyagokkal teli kukába!

Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek:

  • A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!
  • Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!
  • A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!
  • Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!
  • A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy nedves konyharuhával takarja le azt!
  • Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!
  • Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!
  • Nagy Csabától megtudtuk azt is, a lakástüzek mellett, 2020. március 28. és 2020. április 30. között jellemzően szabadtéri tűzesetekhez riasztották megyénk tűzoltóit. Az adott időszakban 156 szabadtéren keletkezett tűzhöz vonultak. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát az emberi felelőtlenség okozza.

    Enyhítettek a korlátozásokon

    A kormányzati oldalon olvasható tájékoztatás szerint május 4-től megkezdődik a védekezés második szakasza. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet és továbbra is elkerüljük a járvány „berobbanását”. Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben maradt a kijárási korlátozás, vidéken viszont új szabályok léptek életbe. Az egész országban továbbra is fontos az ajánlások és a szabályok betartása, például a másfél méteres védőtávolság tartása és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön.

    Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában