Közel 700 alkalommal szegték meg a kijárási korlátozást Heves megyében

Március 28. és május 1. között összesen 688 alkalommal kellett intézkedniük a rendőröknek a kijárási korlátozások megszegése miatt szűkebb hazánkban.

HEOL

Fotó: police.hu

A kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletben szereplő korlátozó intézkedések megszegése miatt a 2020. március 28. 0 óra és 2020. május 1. 24 óra közötti időszakban a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a rendőrök összesen 203 alkalommal éltek a figyelmeztetés lehetőségével, 149 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, és 336 szabálysértési feljelentést tettek – tájékoztatta portálunkat Szabó Boglárka megyei rendőrségi sajtóreferens.

Hétfőn kezdődik a védekezés új szakasza

Kiss Róbert rendőr alezredes a pénteki online sajtótájékoztatón elmondta, hétfőtől megkezdődik a járvány elleni védekezés új szakasza. Megjelent a Magyar Közlönyben, hogy milyen új szabályok érvényesek az üzletekre, eseményekre, és a veszélyeztetett lakosságra. Hozzátette, a fővárosban és Pest megyében a lakosság továbbra is csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát, míg vidéken nyitva lehetnek a vendéglátó-egységek, intézmények.

A felsőoktatási intézmények újranyitásáról a rektor hozhat döntést, ám a kollégiumok nyitva-tartása továbbra is tilos. Az önkormányzatok rendeletalkotási lehetőségeiről az alezredes elmondta: a piacoknak az idősek által látogatható idősávjáról hozhatnak döntéseket és ezen a hétvégén még szigoríthatják a központi kijárási korlátozási intézkedéseket. Továbbra is intézkedhet a rendőrség, ha valaki megszegi a szabályokat – jelezte Kiss Róbert.

 

Kijárási korlátozás

A kijárási korlátozás az ország egész területére érvényes, mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát. A rendelet szerint ilyen indoknak minősül a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben.

Ide tartozik az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele is, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, például a pszichoterápiás ellátást, a fizioterápiás kezelést, a gyógytornát. A kijárási korlátozásról ITT olvashatnak bővebben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában