Pofátlan(TAN)ítás

2020.02.10. 11:30

Levideózták a pofátlan egri sofőrt, de nem ő az egyetlen

Decemberben a Budapesti Rendőr-főkapitányság kezdte el a Pofátlan(TAN)ítási akciót, hogy elsősorban a többi közlekedőt zavaró szabályszegéseket kiszűrjék. A sofőrök közül néhányan bosszankodnak az újfajta ­ellenőrzés miatt, ám sokan még azok közül is egyetértenek vele, akik maguk is követnek el alkalmanként kisebb kihágást.

Szabadi Martina Laura

Már megyénkben is javában tart az akció, melynek lényege, hogy a ­többi közlekedőt zavaró szabályszegéseket szűrje ki. Az adatok szerint ugyanis jelentősen megnőtt a záróvonalat, forgalom elől elzárt területet, kötelező haladási irányt, a tilos jelzést semmibe vevő autósok jelenléte a közúti forgalomban.

– Mindennap vezetek városban és az autópályán is. Minimum négy órát ingázom a munkám miatt, így elég gazdag tapasztalatom van a megyei és az országos közlekedési kultúráról – mondja egy nevének elhallgatását kérő poroszlói férfi. – Semmilyen okból sem tartom elfogadhatónak, ha valaki mások életét kockáztatja az utakon. Kifejezetten azokat a sofőröket nem értem, akik türelmetlenségből idéznek elő veszélyes helyzeteket. Néhány ismerősöm bosszankodott a bevezetett új szokáson a meglepetésszerű rendőri jelenléttel szembesülve. Sokan, ha nem látják a rendfenntartókat, kisebb kihágásokat megengednek maguknak. Szerintem fontos, hogy mindenki, aki vezet, ismerje a saját korlátait, s ne tegyen olyat, amivel életeket tehet tönkre.

A rendőrség célja továbbra is az, hogy a közlekedők szabálytalanságra hajlamos tagjait rávezesse a szabálykövető magatartásra. A civil autós mustrákkal egy időben megszaporodtak a tetten ért vétségek is. Mióta így szűrik a forgalmat a rendőrök, azok is lebuknak, akik egyébként nem szoktak.

Hatvan például nemrég lefüleltek egy gyorshajtót, aki 113-al száguldozott a 40-es táblánál:

– A megkülönböztető jelzéssel ellátott rendőrségi szolgálati járműveket használó forgalom-ellenőrző járőrök szeme láttára nyilvánvalóan senki nem követ el szándékos jogsértést. Viszont járőrautót nem észlelve néhány járművezető, a gyorsabb előrejutás érdekében, hajlamos akár súlyos, szándékos szabályszegéseket is elkövetni, veszélyeztetve ezzel a szabálykövető módon közlekedőket is – közölte a Heol kérdésére Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Az ellenőrzéseket a közterületi szolgálatot ellátó közlekedésrendészeti állomány a jogsértések képi dokumentálása alkalmas képrögzítő eszközzel, videófelvételt is lehetővé tevő sebesség-ellenőrző berendezéssel és mobil megkülönböztető fényjelző készülékkel felszerelt civil jellegű szolgálati gépkocsival hajtja végre. Mióta elterjedt ennek a híre, a sofőrök gyakorlatilag soha nem tudhatják: figyeli-e őket éppen a hatóság?

– Tapasztalataink alapján az elkövetők többnyire elismerik a vétséget, főként mivel azokról kamerafelvétel készül. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság rendszeresen megosztja az internet különböző felületein a leglátványosabb jogsértésekről készült videókat – mondta Soltész Bálint. Éppen a napokban került ki egy hasonló tartalmú válogatás a megyei rendőr-főkapitányság közösségi oldalára is.

– A közel egy hónapja futó akció során leggyakrabban a forgalomirányító fényjelző készülék tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, a ­kötelező haladási irány be nem tartása, a záróvonal átlépése és az előzési szabályok megsértésértése miatt vált szükségessé rendőri intézkedés. Hódít a járművezetők körében a sebességtúllépés­, az elsőbbségadás elmulasztása, a leállósáv indokolatlan használata is – részletezte a szóvivő. – A célirányos kontrolltól, a végrehajtás módszerétől azt várjuk, hogy a kérdéses szabályszegések és a közlekedési balesetek száma jelentősen csökkenjen.

A videón 2 perc 42 másodpercnél az egri eset is látható:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában