Bűnügyek

2020.04.04. 20:20

Lopott ingben és cipőben próbált kiosonni egy férfi a hatvani áruházból

A koronavírus-járvány okozta nehezebb körülmények közepette is végzik a munkájukat a megye ügyészségei. Vádat emeltek például olyan bűnügyekben, amelyeknek a vizsgálatát a napokban fejezték be.

Szalay Zoltán

Ezúttal vagyon elleni bűncselekmények miatt folytatott eljárások vádhatósági szakaszáról számolt be a Heolnak a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész elsőként egy boldogi esetről adott tájékoztatást. – A Hatvani Járási Ügyészség kisebb értékre elkövetett lopás vétségével vádol egy 35 esztendős férfit, aki a vád szerint a korábbi élettársát lopta meg – ismertette a hatóságok által megállapított tényeket a kommunikációs szakember.

– Az egyébként büntetett előéletű terhelt, bár januárban szakítottak, február 13-án elment a barátnője lakására, hogy helyreállítsák a kapcsolatukat. Ugyan egymás társaságában töltötték az egész éjszakát, a viszonyukat mégsem sikerült rendezniük. Másnap ugyanis újra vitatkozni kezdtek, a perlekedés azzal ért véget, hogy a vádlott kikapta a sértett kezéből annak mobiltelefonját, majd azt magánál tartva a közeli sörözőbe távozott. Az ügyészség a vádiratában a lovagiatlan partnerrel szemben arra tett indítványt, hogy bíróságnak, hogy az illetőt sújtsa pénzbüntetéssel.

A főügyészségi sajtószóvivő újabb bűncselekményt is megemlített, amelynek a vádlottja egy 22 éves fiatalember. Az eddig feltárt adatok arról szólnak, hogy az ifjú, akit korábban már megbüntettek bűntény elkövetéséért, még 2018 szeptemberében kezdte meg azt a lopássorozatot, amelynek során rendszeres haszonszerzésre törekedve tulajdonított el különböző dolgokat egri, valamint Eger környéki áruházakból.

A vádindítvány szerint az elmúlt esztendő januárjának a végéig négy nagyobb üzletlánc által üzemeltetett több boltból lopott csokoládét, péksüteményt, szeszes italokat, valamint illatszereket. Mesterkedései alatt több alkalommal is tetten érték lopás közben az üzletek dolgozói, ám őt ez egyáltalán nem zavarta, folytatta tovább a bűntények elkövetését.

– Az Egri Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett lopás vétségével vádolja őt, s ezért felfüggesztett fogházbüntetést, valamint részleges vagyonelkobzást indítványozott vele szemben a vádiratában – közölte dr. Konkoly Thege László.

Szabálysértési értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége a vád az ellen a 27 éves polgár ellen, aki tavaly karácsony után tulajdonított el ruhákat egy hatvani nagyáruházból. Az üzletben letépte az ellopni kívánt holmikon lévő áruvédelmi eszközöket, majd az öltözeteket magára húzva próbált kisétálni a boltból. Egy lopott ing és szintén elemelt cipő volt rajta, amikor a bíztonsági őr megállította őt a kijáratnál. A Hatvani Járási Ügyészség azt indítványozza, hogy a bíróság büntetővégzésben szabjon ki a vádlottra pénzbüntetést.

A kifosztás súlyosabban minősül

Nem lopást, hanem attól súlyosabban minősülő kifosztást valósít meg az – tudatta a sajtószóvivő –, aki idegen dolgot a jogtalan eltulajdonítás szándékával olyan személytől vesz el, aki állapotánál vagy életkoránál fogva képtelen az elvétel megakadályozására. Az Egri Járási Ügyészség egy ilyen deliktum elkövetőjével szemben emelt vádat a napokban. A vádlott tavaly nyáron egy parádi lakásban egy mobiltelefont és egy iratokat is tartalmazó pénztárcát tulajdonított el a sértett zsebéből, miközben az ittasan aludt a szobában. A tettes a telefont később eladta az egri buszpályaudvaron egy gyanútlan nőnek. Az ügyészség védekezésre képtelen személytől való elvétellel elkövetett kifosztás bűntettével vádolja a férfit, akivel szemben főbüntetésül felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában