Bűnügyek

2020.05.15. 20:00

Mások előtt rongáltak, pofoztak meg gyerekeket az elkövetők

Egy welness hotelben dühöngött egy fiatalember, aki tört-zúzott, mert összeveszett a párjával. Egy férfi felpofozta a sörözőben a nejét. Egy ifjú nő középiskola udvarán bántott egy kislányt. Az erőszak ezen esetekben garázdasággal párosult.

Szalay Zoltán

A személyes konfliktusok néha erőszakba torkollnak. Ha erre olyan helyen kerül sor, ahol az elkövető magatartásával a köznyugalmat is megzavarhatja, másokban riadalmat vagy megbotránkozást kelthet, akkor garázdaság is megvalósul, ami közvádra üldözendő bűncselekmény. Minderről a Heves Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője adott tájékoztatást a Heolnak. Dr. Danku Judit ügyész közölte, hogy megyénkben a közelmúltban több ilyen esetben emelt vádat az ügyészség a kihívóan közösségellenes cselekedetek tetteseivel szemben.

Az első ügyben a vád arról szól, hogy egy 23 éves férfi egy egerszalóki wellness hotelben randalírozott. Tavaly december 28-án este pityókásan összekülönbözött a vele lévő nővel. Olyannyira indulatba jött, hogy először a hotel liftjét rugdosta össze, azután kiment a parkolóba, ahol felborított egy reklámtáblát és kézzel beverte két autó szélvédőjét. Később megbánta a tettét, s megtérítette az általa okozott kárt a szálloda tulajdonosának és az egyik jármű gazdájának.

– Az Egri Járási Ügyészség ezzel együtt garázdaság és kisebb kárt okozó rongálás vétségével vádolja az illetőt, s azt indítványozza, hogy a bíróság büntetővégzésben közérdekű munka büntetést és pénzbüntetést szabjon ki rá – tudatta a kommunikációs szakember.

Szintén garázdaság vétsége a vád az ellen a 35 esztendős polgár ellen, aki két éve szeptemberben egy mátraderecskei sörözőben hajba kapott a feleségével szeszes italok kortyolgatása közben. Az váltotta ki a terhelt mérgét, hogy az asszony olyasmiket mondott, amik nem tetszettek neki. A vendéglátóhelyen mások előtt többször arcon ütötte a nejét. Az Egri Járási Ügyészség pénzbüntetés kiszabására tett indítványt az agresszív férjjel szemben.

Egy gyöngyösi középiskolában zavarta meg a köznyugalmat az a 19 éves lány, aki ellen a Gyöngyösi Járási Ügyészség egy évre felfüggesztette az eljárást. – Az ügyészi intézkedésről szóló határozatban szereplő tényállás szerint múlt év december 9-én délelőtt a gyanúsított összevitatkozott a tanintézet udvarán a kiskorú sértettel – ismertette a dokumentumot dr. Danku Judit.

– Ekkor a gyermeket ököllel arcon vágta. Délutánra sem nyugodott meg, az egyik tanterem előtt meghúzta a kislány haját, majd a város buszpályaudvarán földre lökte, s megütötte. A terhelt a nyomozás során beismerő vallomást tett, de azzal védekezett, hogy a kicsi provokálta őt. A vádhatóság – az eset körülményeinek gondos mérlegelése után – azt állapította meg, hogy az ügyben helye van a feltételes ügyészi felfüggesztés alkalmazásának a garázdaság és könnyű testi sértés vétségét elkövetővel szemben. Ha a feltételes ügyészi felfüggesztés egyéves időtartama eredményesen telik el, az ügyészség a gyanúsított ellen folytatott büntetőeljárást megszünteti.

Felpofozta, megrugdalta a gyereket

A mónosbéli gyermekotthon udvarán is erőszakos és az ott tartózkodókban félelmet, riadalmat kiváló jelenet játszódott le tavaly május 20-án délután az Egri Járási ügyészség vádirata szerint. Egy 28 esztendős nő számon kért egy tízéves gyermeket, aki összeszólalkozott, majd összeverekedett az ő kilencéves fiával. Előbbi kisfiú megpróbált elmenekülni a vádlott elől, de az utolérte, felpofozta, azután ellökte és a földön megrugdalta. A kiskorú a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket, zúzódásokat szenvedett. Az ügyészség – a törvény előírásainak megfelelően – akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat a garázda anyával szemben. Azt indítványozza, hogy a bíróság közérdekű munka büntetéssel sújtsa őt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában