Heves megye

2018.09.29. 20:00

Sose fűtsünk festett fával! – Itt a fűtési szezon, íme a tanácsok

Életveszélyt jelenthet, ha fűtés közben kiderül, hogy valamilyen baj van a meleget szolgáltató eszközeinkkel, berendezéseinkkel. A tragédiák, a balesetek elkerüléséhez nyújtott tanácsokat a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Szalay Zoltán

Érdemes jó szén-monoxid-mérőt a lehető legjobb helyre felszerelni Illusztráció Fotó: Shutterstock

Elég hűvösre fordult a napokban az időjárás, emiatt számos háztartásban bekapcsolták a gázkonvektorokat, működtetik a kazánokat, vagy éppen begyújtottak a kályhákba. Még akkor is, ha hivatalosan október 15. a fűtési idény kezdete.

Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt hordoz magában az, ha a fűtőeszközt vagy -berendezést nem rendeltetésszerűen használják. Akkor is, ha szabálytalan annak a kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot a tulajdonosaik elmulasztották – hívják fel a lakosság figyelmét a szakemberek. S nem csupán figyelmeztetnek, hanem tanácsokkal is szolgálnak.

Érdemes jó szén-monoxid-mérőt a lehető legjobb helyre felszerelni Illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek közül a legfontosabbak: mindig szakemberre kell bízni a fűtőeszközök és a kémények kialakítását, az életével játszik, aki házilag barkácsolt berendezésekkel vág neki a fűtési idénynek. Minden esztendőben legalább egyszer fontos ellenőriztetni a konvektort, kazánt, kályhát, ugyanis az azokban lerakódó por és szennyeződés csökkenti a hatékonyságot, ráadásul balesethez is vezethet.

Nem árt tudni, hogy magánházakba csak akkor megy a kéményseprő, ha az állampolgár ehhez időpontot foglal a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat linken, illetve tárcsázza az 1818-as telefonszámot, majd a 9-es és az 1-es gomb benyomásával érheti el a kéményseprőipari ügyfélszolgálatot. A kért időpontban a szakember térítésmentesen végzi el az ellenőrzést és a tisztítást.

A korábbi években tapasztalhattuk, sajnos elég gyakori a szén-monoxid-mérgezés az őszi, de főleg a téli időszakban. Ennek elkerülése érdekében arra intenek a hozzáértők, hogy a lakástulajdonosok gondoskodjanak mindig a ház megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Az is ismert, hogy a jól működő fűtőberendezés is meghibásodhat.

Éppen ezért hasznos beszerezni egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.

Azt is tanácsolják, hogy senki se fűtsön háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával. Ezek ugyanis mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt pedig leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba.

Az is kiderült már sokszor, ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára leült vastag korom- és kátrányréteg a fűtéskor izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. A tények pedig azt mutatják, hogy hazánkban minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik.

Jobb tehát megelőzni a bajt, s megfogadni az intelmeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában