gyöngyös

2017.11.17. 13:50

Hatodik emeletről mentettek a tűzoltók

Megyei ellenőrző gyakorlatot tartott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy gyöngyösi középmagas épületben a napokban.

Heol

 

A gyakorlat során olyan mindennapi esetet feltételeztek, amely bármikor bekövetkezhet. Az alapszituáció az volt, hogy egy hatodik emeleti lakás konyhájában a főzéshez használt PB gázpalack szivárog, amit a lakásban élők nem észlelnek és a konyhába lépve gyufát gyújtanak. A konyhában felgyülemlett gáz berobban, a robbanásban pedig a lakás oldalfala is megrongálódik. A hatodik emeleti lakás erkélyén sűrű füst és lángnyelvek csapnak ki, ennek következtében a tűz a homlokzati szigetelésen és a szellőzőn keresztül tovább terjedt a fölötte lévő lakásra is. A lakásban élő tulajdonost eszméletlen állapotban találták meg. A hetedik emeleti lakás füsttel telítődött, ezért az ott lakók az erkélyre menekültek. A felsőbb szintek lakói a folyosón és a lépcsőházban lévő füst miatt nem tudtak lejutni a földszintre, ezért a tetőre menekültek, továbbá, többen is beszorultak a liftbe – tájékoztatott Hevesi Katalin tű.alezredes

hivatalvezető.

Megtudtuk: a feltételezett rendkívül összetett káreseményre a protokoll szerint riasztották a gyöngyösi, a hatvani és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltókat. Öt gépjármű fecskendővel húsz tűzoltót riasztott a megyei műveletirányítás. Az elsőnek kiérkezett gyöngyösi egységek felderítették a helyzetet és azonnal megkezdték az életmentést. A beavatkozók elsődleges feladata az volt, hogy a lakásokban rekedt embereket kimenekítsék a „lángoló”, füsttel telítődött épületből. Az alsóbb szintekről gyalogosan történt az emberek menekítése, a tűz fogságába került embereket, akik az erkélyen rekedtek, illetve a tetőre menekültek csak magasból mentő gépjármű segítségével tudták lehozni. A mentéssel párhuzamosan a közműveket elzárták, kiszakaszolták, majd megkezdték a tűz oltását is, megszerelték az alapvezetékeket és sugarakat.

Az ilyen gyakorlatok szervezésével a katasztrófavédelemnek az a célja, hogy egy többszintes épületben keletkező tűzeset esetén a tűzoltók megfelelő gyakorlattal és tapasztalattal rendelkezzenek, ezáltal pedig a beavatkozás, kárfelszámolás gyorsabban és hatékonyabban történjen, ami akár életet is menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában