heves megye

2017.11.02. 10:05

Holland drogot árultak Egerben: vád alatt a dílerek

A Heves Megyei Főügyészség az elmúlt hetekben két vádiratában is, összesen tíz elkövetővel szemben, jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelmével összefüggő bűncselekmények miatt emelt vádat.

Heol

A vádiratok egyikében foglaltak szerint három férfi még tavaly állapodott meg abban, hogy egyikük – az ügy II. rendű vádlottja – személyes kapcsolatai révén nagy mennyiségű amfetamin tartalmú drogot szerez be Hollandiában, amit utóbb Magyarországon értékesítenek majd. Az általuk létrehozott bűnszervezet keretében összehangoltan működtek együtt a kábítószer megszerzése, majd értékesítése során, és fel is osztották a szerepeket egymás között, így megállapodtak abban, hogy a külföldi drogot az I. rendű vádlott szállítja Magyarországra, majd itt azt a III. rendű vádlott értékesíti – tájékoztatta a heol.hu-t Konkoly Thege László, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

– Ennek megfelelően a szállításért felelős vádlott 2016. októberében öt kilogramm, részben por alakú kábítószert és egy kilogramm extasy tablettát, hozott be illegálisan az országba. A jelentős mennyiségű anyagot az előre megbeszélt módon eljuttatta az Egerben lakó III. rendű vádlottnak, aki azt a lakóhelyén, egy családi házban kiadagolta és folyamatosan értékesítette. A vevők egyike az ügy IV. rendű vádlottja volt. A II. rendű vádlott kihasználva a forgalmazásban játszott közvetítő szerepét a szállítmányból több mint 3000 darab MDMA hatóanyag tartalmú tablettát, valamint egy kevés amfetamin tartalmú rózsaszínű anyagmaradványt megtartott magának. A bűnszervezet végül azon a 6 kilogrammnyi drogon bukott meg, melyet az I. rendű vádlott idén január 6-án csempészett be az országba.

A másik ügyben a vádlottak tevékenysége kevésbé volt szervezett, ugyanakkor annak köre Kelet-Magyarország jó részére kiterjedt. A vádlottak által forgalmazott anyag egy részét egy 53 éves férfi szlovák rendszámú kamionjába rejtve hozta be tavaly nyáron Hollandiából Magyarországra. Ekkor több mint fél kiló marihuána, és 7.150 darab kábító hatású tabletta lapult a járműszerelvény hátuljában. A sofőr azonban már ezt megelőzően is értékesített kannabinoid tartalmú kábítószereket Budapesten, többek között ezen ügy kistokaji illetőségű III. rendű vádlottjának, összesen 3.600.000 forint értékben. Ebben a saját fia, a II. rendű vádlott volt a segítségére, aki egyébként maga is termesztett marihuánát dunaharaszti házában. Az ügy további három vádlottja – részben vevőként, részben eladóként – Miskolcon kapcsolódott be a kábítószer kereskedelmébe.

A vádlottak közül öten előzetes letartóztatásban várják az ítéletet.

A Heves Megyei Főügyészség – egy kivételével – valamennyi vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására, vagyonelkobzás intézkedés alkalmazására, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság az egyes ügyekben kötelezze a vádlottakat a bűnügyi költség – a két ügyben keletkezett összesen több mint ötmillió forint – megfizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában