bűnügyek

2017.11.22. 10:53

Anyósa segítségével károsította meg a vevőket a gyöngyösi sorozatcsaló

Ugyanannak az autónak a többszöri eladásával több 100 ezer forinttal károsították meg a hirdetéseikre jelentkező gyanútlan vásárlókat.

Csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Gyöngyösi Járási Ügyészség egy férfi és az anyósa ellen, akik ugyanannak az autónak a többszöri eladásával több 100 ezer forinttal károsították meg a hirdetéseikre jelentkező gyanútlan vásárlókat – tájékoztatta a Heolt dr. Szalóki Zoltán főügyész.

Megtudtuk, az I. rendű vádlott még 2015 júliusában megvásárolt egy olyan, az előző használója által lízingelt, banki tulajdonban álló személygépkocsit, melyet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nemfizetése miatt korábban már kivontak a forgalomból. A vásárlás során a vádlottak az utóbbi tényével, valamint azzal, hogy a pénzintézet tulajdonát képező gépkocsit a korábbi lízingbevevő nem volt jogosult eladni, tisztában voltak.

Ennek ellenére az I. rendű vádlott az autót „Zoltán” álnéven több népszerű internetes hirdetési oldalon is eladásra kínálta, és a jelentkezők elől az autó valós tulajdoni viszonyait, valamint a forgalomból történt kivonás tényét is elhallgatta. A vevők a kialkudott vételárat megfizették, később azonban az okmányirodában szembesültek azzal, hogy az autót nem tudják átíratni. Amikor a sorra megtévesztett, reklamáló vásárlók az autót az I. rendű vádlotthoz visszavitték, az a sértettek által korábban kifizetett összegeket nem adta vissza, és az autót magánál tartva különböző, az ügyintézésben való segítségét színlelő indokokkal hitegette a vásárlókat, majd az otthagyott gépkocsit ismét eladta egy újabb jóhiszemű vásárlónak.

Az autót utoljára az I. rendű vádlott az anyósa segítségével értékesítette, melyet követően azonban a nyomozó hatóság a sértettől lefoglalta gépjárművet, ami aztán végül visszakerült az eredeti, jogos tulajdonosához. Mindezeken túl az I. rendű vádlott két másik, komoly műszaki hibában szenvedő személygépkocsi eladása során is kárt okozott a vevőknek azzal, hogy az autók tényleges műszaki állapotát eltitkolta előlük. A férfi a hibás gépkocsikat hozzá visszaszállító, reklamáló vevőknek az általuk kifizetett vételárat ugyancsak nem fizette vissza, amivel a megtévesztett sértetteknek 225 ezer forint és 930 ezer forint közötti összegű károkat okozott.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség az I. rendű vádlottal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását, míg a II. rendű vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

HEOL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában