Közélet

2008.01.17. 13:11

A HospInvest is pályázik az egri kórházra

A hatvani, a gyöngyösi és a parádfürdői kórházakat is működtető HospInvest Zrt. ma délelőtt a megyeszékhelyen bejelentette, hogy elindul az egri Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet működtetésére kiírt pályázaton.

R. M.

[caption id="" align="alignright" width="300"] Fotó: Lénárt Márton.
[/caption] Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón elhangzott: a cég leadásra kerülő pályázatához csatolja majd „Kinyújtott kéz” elnevezésű programját, amely előtérbe helyezi a betegek érdekeit, az egészségügyi szolgáltatások színvonalának javítását, hogy minden beteg azonos esélyt kapjon az ellátáshoz. A program öt pontját a HospInvest Zrt. önmagára nézve kötelezőnek ismeri el, és ezt kéri versenytársaitól is.

Kollányi Gábor, a társaság elnöke az indulás indokaként említette, hogy véleményük szerint egy terület egészségügyi ellátását akkor lehet hatékonyan megszervezni, ha az minimum háromszázezer, de inkább félmillió emberre vonatkozik. Példát kívánnak mutatni, hogy miként lehet ezt jól megcsinálni. Voltak félelmeik azt illetően, hogy hogyan fogadnak a megye lakosai egy magánszolgáltatót, de a tapasztalataik kedvezőnek bizonyultak. Mint mondta, azok a hangosak, akik nem szeretnék ezt, ám azok vannak többen, akik szeretnék.

Dr. Deák Gábor alelnök szólt az említett program pontjairól. Ezek közé tartozik, hogy a beteg érdekét az egészségügyi szolgáltató minden más, így a saját finanszírozási érdeke elé helyezi. Minden beteg azonos esélyt és hozzáférést kap az ellátáshoz, azt nem a beteg anyagi helyzete, hanem az állapota határozza meg. Az egészségügyi szolgáltatás minősége csak javulhat, a szolgáltató a korszerű és Nyugat-Európában bevett minta alapján valósítja meg a betegcentrikus kórházi ellátást – így például a rövid ápolást, az egynapos sebészetet – a hosszú és folyamatos kórházi benntartás helyett. A racionális, költséghatékony működéssel közpénzt lehet megtakarítani minden magyar állampolgár javára. Végül, a gyógyítás erkölcs és empátia is, nem csak tudás és technológia. A beteg nem a gyógyítás tárgya, hanem a helyzet kiszolgáltatott individuuma, így ennek megfelelően kell vele kapcsolatot teremteni.

Kérdésekre válaszolva az elnök a cég anyagi helyzetét stabilnak nevezte. Hangsúlyozta: az EBRD-től nem hitelt vettek fel, hanem a bank egy egyéves átvilágítási procedúra után egymilliárd forintos tulajdonrészt vásárolt a társaságban. A HospInvest nem kíván politikával, aláírásgyűjtésekkel foglalkozni, a cég felelőssége egy adott terület egészségügyi ellátása. Amennyiben úgy alakul, hogy az egri önkormányzat veszi át a kórházat, azonnal elkezdik a várossal a tárgyalásokat. Szükség lesz az együttműködésre, mert a progresszív ellátást a megye egészében az egri kórház végzi.

Dr. Varga Zoltán orvosigazgató kijelentette: ha győznek a pályázaton, Egerben sem az orvosi karnál, sem az ágy melletti ápolók körében nem terveznek elbocsátásokat, s a fejlesztési program a gazdasági-műszaki stáb nagy részét is igényli, bár itt a munkakörök változhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!