Közélet

2008.01.31. 09:24

A jövőre épít a gyöngyösi cigány kisebbségi önkormányzat

Tizenhatodik éve működik a gyöngyösi cigány kisebbségi önkormányzat, a kistérség legnagyobb ilyen szervezete.

Faragó Zoltán

Tevékenységüknél főként a gyermekekre összpontosítanak, a kulturális programok is leginkább az ifjú generáció számára szerveződnek, hiszen Czékmány Krisztina kisebbségi elnök elmondása szerint minden változást a jövő nemzedékének nevelésével érdemes elkezdeni.

December végén 70 produkció, azaz 140 fellépő fordult meg a gyöngyösi Művelődési Központ színpadán az évtizedes szünet után újra megrendezett Ki Mit Tud-on. A zsűriben Nótár Mary, a roma ifjúság új kedvence épp úgy ott ült, mint Kállai Csaba, az országos cigányvajda.

A költészet-napi versmondó versenyt kilencedik éve tartják meg ugyanezen a helyszínen. Odafigyelnek a társadalmi kapcsolatokra is, tavaly a roma önkormányzat és az USA magyarországi nagykövetségének jó együttműködését bizonyítandó April H. Foley amerikai nagykövet részesült a gyöngyösi roma önkormányzat által alapított Pro Egalitate-díjban.

A tavaly év fontos eredményei között említette az elnök, hogy a városi lakásügyekben immár javaslattételi lehetőséget szereztek, s ugyanígy kiemelte az Egererdő Zrt. segítségével megvalósult kedvezményes fagyűjtési akciót, ami idén tavasszal folytatódik.

Az Északnyugati városrész rehabilitációs pályázatával kapcsolatos igényfelmérésben a kisebbségi önkormányzat járt az élen, a kérdőíveket több százan töltötték ki - említette meg beszámolójában az elnök.

A CKÖ irodájában naponta 30-40 ember fordul meg ügyes-bajos dolgaival. Az itt dolgozó két ügyintéző segít a kérelmek, beadványok adminisztrációjában, a közhasznú munka szervezésében, és az átmeneti segélyek ügyintézésében. A munkatársak továbbképzése is folyamatos: tavaly a közigazgatási esélyegyenlőségről tartott három napos tréningen vettek részt, s idén a sorban a „Diszkrimináció az oktatásban” című előadás következik.

Tennivaló még mindig van, mert még mindig csak álom a Roma Közösségi Ház létrehozása – ecsetelte Czékmány Krisztina. Bár már két épületet is felajánlottak e célra, a fenntartást a kisebbségi önkormányzat nem tudja önállóan felvállalni, ehhez pályázniuk kell. A pályázatokon való részvételhez pedig kistérségi önszerveződésre. Az idei évnek az elnök szerint ez lesz a legnagyobb kihívása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!