Közélet

2008.01.25. 12:25

Autista központ: a semmibe vezet az új irányvonal?

Új szemléletet hozott az új igazgató a gyöngyösi Autista Segítő Központba (ASK), ami sokakban a bizonytalanságot kelt. Több szülő és dolgozó aggódik, hogy végnapjait éli a gyöngyösi Autista Segítő Központ. A fenntartó szerint nincs ilyen veszély.

Juhász Marianna

A változás még tavaly kezdődött, amikor az intézmény megálmodóját és létrehozóját, Ébner Gyulát leváltották igazgatói posztjáról. A tisztséget ezután néhány hónapig Jernei Péter, az ASK addigi otthonvezetője töltötte be. A vezetői széket novemberben Büki Péter kapta meg, aki jelenleg is igazgatja az intézményt.

Szabó József, az ASK-t fenntartó Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány intézményekért felelős rendtagja a változtatást azzal indokolta, hogy a jövőben módszerváltásra lesz szükség az ASK-ban, csak egy új vezetővel küszöbölhetők ki az eddigi hibák. Hogy ezek mik voltak, arra nem kívánt válaszolni József atya.

– Minden indokot nem hozhatunk nyilvánosságra. Ébner Gyula emberfeletti munkája nélkül valóban nem jöhetett volna létre az Autista Segítő Központ – mondta Szabó József. – Soha nem tagadtuk, hogy máskor is voltak pénzügyi nehézségek az intézményben, de ehhez Ébner Gyulának nincs köze. A romló gazdasági helyzet miatt eddig sem zártuk be az intézményt, a következő években sem szeretnénk. Februárban egy nagy átfogó vizsgálatra készülünk, amikor majd a fenntartás további lehetőségeit keressük. A célunk az, hogy a segítő központ jól el tudja látni a feladatait, ehhez azonban támogatókra lesz szükség. A vizsgálatok eredménye után valóban szóba kerülhet az ASK bezárása, vagy működtetésének átadása is. Kérdés, hogy ki az, aki a mai gazdasági helyzetben ezt átvállalná.

A fentiek tükrében különösen érdekes, hogy miközben az Autista Segítő Központnak egyértelműen szüksége van minden támogatásra, az új vezető belépésével azonnal megszakadt a kapcsolatuk egyik legjelentősebb szponzorukkal, a B. Braun Medical Kft.-vel.

– A cégvezetés 2006-ban úgy döntött, hogy nem aprózza el a támogatásra szánt összeget. Ahogy az a vállalatcsoport B. Braun for Children programjának keretében valamennyi leányvállalattól elvárt, egy választott szervezetnek, esetünben az ASK-nak ajánlja fel ezirányú keretét, ami 2006-ban és 2007-ben két- kétmillió forint volt – tájékoztatott Fazekas Mária, a B. Braun kommunikációs vezetője. – Legutóbb tavaly, a Mikulás ünnep kapcsán látogattunk az ASK-ba, amikor személyre szóló ajándékokkal leptük meg a gyerekeket. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy az igazgató nem vett részt a rendezvényen, sőt utólag az eseményről készült sajtóanyagok megjelenését is megtiltotta. December óta sajnos semmilyen személyes kapcsolatfelvételi kísérletet nem tett felénk az ASK igazgatója. Várakozó álláspontra helyezkedtünk, és nem írtuk alá azt a négy évre szóló együttműködési megállapodást, amelyet mi ajánlottunk fel.

[caption id="" align="alignright" width="278"] Gyerekek kitakarva. Egy korábbi adományozási ünnepség, amikor még nem volt baj a nyilvánosság
[/caption]

Büki Péter, az ASK igazgatója minderről elmondta: a Mikulás ünnepségről kellő tájékoztatást nem kapott, csak a forgatókönyvet látta, így azt nem tudhatta, hogy a támogató céget ki vagy kik képviselik majd. Mindez talán véletlen elhallgatás lehetett a szervezők részéről. A B. Braun nem az ASK-t, hanem az Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítványt támogatja. Mivel pedig magát az ASK-t közvetlenül, és közvetve két alapítványon keresztül több százan támogatják, az igazgatónak 2007. november 1-jei hivatalba lépésétől 2007 mikulásáig nem állt módjában valamennyit megismerni.

Csépány Adrienntől, az alapítvány elnökétől megtudtuk: neki sem kötelessége tájékoztatni az igazgatót a befolyt pénzekről, de ha kérné, örömmel megtenné. A B. Braun szerepe egyébként nem lehetett titok az új igazgató előtt, hiszen 2006-ban még az ASK kapta meg a kétmilliós támogatást, ennek írásos nyoma van. A cég tavaly valóban az alapítványnak utalta a pénzt, amit az maradéktalanul továbbadott az ASK-nak. Ennek is könnyen nyomát lelhetné az igazgató az intézménye papírjai között.

Jernei Péter szerint az sem fedi a valóságot, hogy az igazgató nem tudott a tavaly december 6-ai intézményi ünnepségről. Forgatókönyv valóban készült a rendezvényről, amit nemcsak Büki Péter, hanem minden munkatárs megkapott az ASK-ban, egy héttel az összejövetel előtt.

– A műsortervezetben, amit az intézmény faliújságjára is kitettünk, az is szerepelt, hogy az igazgató mond köszöntőt. Valóban nem lehetett pontosan tudni, hogy a B. Brauntól kik érkeznek az ünnepségre. Véleményem szerint nem ez a legfontosabb mozzanat, hiszen a lényeg az, hogy tudtuk: olyan vendégeket fogadunk, akik ajándékot hoznak. Azt sem rejtettük véka alá, hogy a gyerekkel hónapok óta egy műsorral készültünk az ünnepségre, amit kétszer is bemutattunk, hiszen egy helyi vállalkozó is megajándékozta előző nap az ASK-ban tanulókat és bentlakókat – tette hozzá Jernei Péter. Akit egyébként a január eleji munkaértekezleten szóban felmentett az igazgató az otthonvezetői tetendői alól, mondván: az intézmény érdekei ezt kívánják. A szociálpedagógus a felettese döntését – amiről írásos tájékoztatást, megerősítést még nem kapott – nem fogadta el.

Az ASK-ban jártunkkor mi is tapasztaltuk, hogy az intézménynek fontos a segítőpartnerek megbecsülése. Ezt bizonyítja, hogy a B. Braun 2006-os és a 2007-es 2-2 milliós támogatásáról a bekeretezett, színes adományozási szerződés az ASK legforgalmasabb helyére van kitéve, éppen azért, hogy minden látogató könnyen észrevegye.

Az érintett szülők és dolgozók remélik, hogy az Autista Segítő Központban hamarosan minden visszatér a régi kerékvágásba, és újra a gyermekek ügyével, fejlesztésével, és programjaikkal tudnak teljes erővel foglalkozni ebben az országosan - sőt nemzetközileg is - egyedül állóan működő és szakmailag elismert intézményben.

Az adományozó és a szülők is megdöbbentek

Több szülő, a B. Braun Medical Kft., valamint a sajtó munkatársai is megdöbbenve fogadták a hírt, hogy az ASK-ban megrendezett Mikulás ünnepségről – az igazgató utasítására – a helyi médiumok nem adhatnak tájékoztatást a nagyközönségnek. Büki Péter arra hivatkozott, hogy a birtokában lévő szülői nyilatkozatok alapján szerette volna megvédeni a gyerekek és az őket gondozó családok, és nem utolsó sorban a munkatársak személyiségi jogait.

"A nyilvánosság számunkra elengedhetetlenül fontos, hogy a buszon ne úgy nézzenek ránk, mintha egy másik bolygóról jöttünk volna."

A szülők egyébként a korábbi eseményekről szóló közlések kapcsán nem kifogásolták a megjelenést.

- Néhány szülővel már beszéltem az ASK-ban kialakult helyzetről, de igazán senki nem érti, hogy mi történik valójában, mi lesz az intézmény sorsa – foglalta össze tapasztalatait Ary István, akinek 9 éves autista gyermeke a segítő központban tanul. – A fenntartók korábban azt ígérték, stabilizálják az intézmény sorsát, de az intézkedésekből nem ez látszik. Sokan attól félünk, hogy bezárják az ASK-t, ahol olyan gyerekekkel foglalkoznak, akiket az intézmény megszűnése esetén a szüleik nem tudnának máshová vinni. Sok kérdésünkre, például, hogy miért volt szükség vezetőváltásra, nem kaptunk választ, vagy ha mégis, akkor azt úgy tették, hogy annak semmi értelme nem volt.

Az édesapa szerint a szülőket a gazdasági problémákról sem tájékoztatta őszintén a fenntartó. Pedig ha a szülők őszinte válaszokat kapnának, akkor összefogással az ASK megsegítésére is hajlandóak lennének.

– Mindenki jól tudja, hogy egy családon belül milyen problémák adódhatnak, ha pedig egy autista gyereket is nevelnek a szülők, akkor mindez megsokszorozódik. Az ASK több, mint egy intézmény, a családoknak a biztonságot jelenti, ahol a gyerekeket az állapotuknak megfelelő módon tanítják, nevelik – vélekedett Ary István, aki nem értett egyet azzal az igazgatói intézkedéssel, hogy a gyerekekről nem közölhetnek képet a helyi médiumok.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] "Törvények mögé nem bújhatunk"
[/caption]

– A nyilvánosság számunkra elengedhetetlenül fontos, hogy a buszon ne úgy nézzenek ránk, mintha egy másik bolygóról jöttünk volna. Ha az emberek értik, hogy mi az autizmus, akkor tudják, hogy a gyerekem nem a rossz magatartása miatt viselkedik másként, hanem azért, mert sérült a szociális beilleszkedő és kommunikációs képessége, sajátosan érzékeli az őt körülvevő világot. Törvények mögé nem bújhatunk.

Hasonlóan vélekedett Bozsik Éva is. Az édesanya úgy gondolja, hogy a személyiségi jogok védelme fontos, de az autista gyermeket nevelő családok ennél súlyosabb gondokkal küzdenek.

– Lehet ódzkodni, de időnként meg kell magunkat mutatni a világnak, hogy az autistákról valóságos kép alakulhasson ki az emberekben. A nyilvánosság eddig még csak jót tett nekünk – mondta az édesanya hozzátéve: a napokban egy szülők által írott levéllel keresik meg a fenntartókat, hogy tájékoztassák őket: a kialakult helyzet miatt elégedetlenek az ASK jelenlegi vezetésével.

– Számunkra nagyon fontos az a szeretet és megértés, amivel a gyerekeink felé fordulnak az ASK dolgozói. Most pedig szomorúan tapasztaljuk, hogy akik életüket tették fel arra, hogy másokon segítsenek, a kilátástalan helyzetből úgy menekülnek, hogy otthagyják a munkahelyüket. Az új igazgató elképzelései lehetnek jók, de ha emberek híján nem tudja megvalósítani, akkor a jó szándék kevés – vélekedett egy, a neve elhallgatását kérő édesanya.

Autokrácia kontra autizmus?

A gyöngyösi Autista Segítő Központ korábban egy olyan sziget volt, ahová az alkalmazottak örömmel mentek dolgozni. Most azonban többen szorongva érkeznek a munkahelyükre. A feszültség oka, hogy úgy érzik, a vezető nem tájékoztatja őket kellőképpen céljairól.

Hiripi Edina gyógypedagógiai asszisztens hiányolja azt a fórumot, ahol elmondhatnák javaslatait, és ahol az igazgató is megoszthatná velük elképzeléseit.

– Az új vezető sajnos eddig még nem teremtett lehetőséget arra, hogy megismerje az ASK közösségének szellemi értékeit. Talán ezért nehéz alkalmazkodnia is – vélekedett a szakasszisztens. – Ahhoz, hogy eredményeket tudjunk elérni az autisták fejlesztésében, egy jól működő közösségre van szükség, ami most felbomlani látszik.

Ezt támasztotta alá egy másik munkatárs is, aki azt kérte, hogy nevét ne írjuk le, mert attól tart, véleményével a jelenlegi bizonytalan helyzetben a munkahelyét kockáztatná. Szerinte ha nem történik változás, akkor az a gyerekek rovására mehet. A dolgozó szerint az autisták még nem éreznek sok mindent a feszült légkörből, de hosszú távon a kollégái sem tudják majd eltitkolni érzéseiket.

A gyöngyösi Autista Segítő Központot 1999-ben alapította a Ferences Rend, majd 2001 júniusában tíz sérült gyermekkel kezdte meg működését az intézmény, ahol jelenleg mintegy 80 ellátottról gondoskodnak. Emellett ír és német minták alapján létrehoztak Karácsondon egy olyan farmot is, amely az autista felnőttek foglalkoztatására szolgál. Ébner Gyula szerint a segítő központ egy olyan országosan egyedülálló, modellértékű szociális intézmény, melynek megszűnése sokaknak óriási veszteséget jelentene.

Büki Péter igazgató szerint az elsődleges gondot az jelenti, hogy a szülők közül néhányan és a munkatársak egy csoportja érzelmileg közelítik meg az ASK ügyét. A vezető azt ígérte: mihamarabb megvalósítja azokat az elképzeléseit, amelyek hasznára válhatnak majd az ASK-nak. Céljai között szerepel egy egységes szakmai koncepcióval működő, kiszámítható szolgáltató rendszer kialakítása, melyben a gyerekeket fogadó iskola és bentlakásos otthon is helyet kap, valamint a felnőttek lakhatásáról és foglalkoztatásáról is gondoskodik. Mindemellett fontosnak tartja egy belső szabályzat elkészítését, a technikai munkatársak bevonását is az intézmény mindennapi életébe, a szülőkkel való rendszeres kapcsolattartást, a kollégákkal való kommunikációt és az ASK honlapjának fejlesztését.

Az intézmény sorsával kapcsolatban az igazgató elmondta: erről alkalmazottként ő nem, hanem a fenntartó dönthet.

Az alapító elkeseredett

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Mára felépült a majorság, ami 2003 decemberében még csak makettként létezett
[/caption]

- Az Autista Segítő Központ jelenlegi helyzete egy olyan kényes ügy, amiben nehéz tisztán látni. Mondhatnám, hogy nyugdíjasként én már könnyű helyzetben vagyok, az viszont elszomorító és kétségbe ejtő, hogy az intézmény jövője kérdéses, hiszen bizonytalanság lengi körül – mondta Ébner Gyula, az ASK alapítója, egyben első, ám nemrégiben nyugdíjazott igazgatója. – Tudomásom szerint az új vezetőt azért nevezték ki, mert a fenntartó ferencesek szerint új arculat megteremtésére van szükség. Talán az intézményi kommunikáció megváltozása is ennek a folyamatnak a része.

 

"A nyilvánosság számunkra elengedhetetlenül fontos, hogy a buszon ne úgy nézzenek ránk, mintha egy másik bolygóról jöttünk volna." Mára felépült a majorság, ami 2003 decemberében még csak makettként létezett Gyerekek kitakarva. Egy korábbi adományozási ünnepség, amikor még nem volt baj a nyilvánosság "Törvények mögé nem bújhatunk" -->

Ezek is érdekelhetik