Közélet

2008.01.25. 12:10

Egerben a leghosszabb a várólista

Nyilvánosságra került az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) listája, ami jól tükrözi: a kórházak várólistái között jelentős különbségek vannak.

J.M. - N. Z.

A felügyelet honlapján közzétett listából kiderül, hogy az országos adatokkal összevetve, az egri Markhot Ferenc Kórházban több szakma esetében  kiugróan hosszú ideig kell várniuk a betegeknek egy-egy műtétre. Így például csípőprotézisre 760, míg egy szürkehályog-műtétre 487 napos is lehet a várakozási idő.

A megyei kórház az, ahol a legtöbbet, pontosan 1460 napot kell várniuk a betegeknek a térdprotézis beültetésére. Az Egészségbiztosítási Felügyelet utolsó negyedévi adatait összesítő lista kommentárjából az is kiderül, hogy Magyarországon – egy-két kirívó esettől eltekintve – az intézményi várólisták hosszúsága hasonló, mint Európa legtöbb államában.

Kovácsy Zsombor, az EBF elnöke szerint a betegeknek lehetőségük van arra, hogy rövidebb idő alatt kapják meg az ellátást, mint ahogy azt a saját kórházuk biztosítaná. Erről a háziorvos vagy a kezelő szakorvos egyeztethet azzal az intézménnyel, amely rövidebb határidőt vállalna a műtét elvégzésére.

Dr. Berhés István, az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház és Rendelőintézet megbízott orvosigazgatója is megerősítette, hogy intézményükben a csípő- és térdprotézis-beültetésre körülbelül 2,5 illetve 4,5 évig, a szemlencse-beültetésre 16 hónapig kell várni. Ám vannak kórházak, ahol néhány hétig, egy-két hónapig várnak hasonló beavatkozásokra. Az ok alapvetően a finanszírozási nehézségekben rejlik. Minden hónapban bizonyos súlyszámot kapnak – az aktuális betegforgalomtól függetlenül –, s ez után fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

A megyei kórház az, ahol az ország kórházai közül a legtöbbet, pontosan 1460 napot kell várniuk a betegeknek a térdprotézis beültetésére.

Amennyiben a keretet intézeti szinten túllépik, úgy veszteségesek. Gazdálkodniuk kell a súlyszámmal, s így azok a szakterületek kerülnek háttérbe, ahol kisebb arányban vannak a sürgősségi betegek. Ilyen például az ortopédia, a szemészet. Tavaly kétszer kaptak többlet súlyszámot, s ezt főként a várólista csökkentésére használták fel.

Dr. Berhés István megjegyezte: orvosi kapacitásuk biztosított ahhoz, hogy növeljék a műtétszámot. Ugyanakkor a teljesítményvolumen-korlát határt szab ennek. A finanszírozást a szükségletekhez kellene igazítani, hogy a betegnek ne kelljen más intézményben keresni a gyorsabb műtét lehetőségét.

Pénz helyett egymillió forintos büntetés

Bár a várólista hosszához nincs köze, de tény, hogy az EBF egymillió forintos büntetést rótt ki az egri kórházra azért, mert a várólistára került betegek nem tudták interneten nyomon követni, mikorra várható a műtétjük. A hibát korrigálták. Dr. Berhés István hozzátette: míg az egri kórházat ellenőrizték és büntették, addig szerinte több kórház még fel sem tette a várólistáját az internetre. Kovácsy Zsombor ezzel szemben azt hangsúlyozta: a bírságot azért szabták ki, mert a várólista dokumentációiban mulasztásra utaló hibákat fedeztek fel. Például az intézményben nem a bejelentkezés sorrendjében vették fel a betegeket a listára.

Kovácsy Zsombor, az EBF elnöke úgy véli: sok esetben a tájékozatlanság, illetve a specialisták, az orvosok iránti bizalom miatt kell hosszú ideig várakozni.
– Az előbbi a várólista nyilvánossá tételével kiküszöbölhető, hiszen látható, vannak olyan kórházak, ahol nem kell sokat várni a beavatkozásra. A másik ok pedig az, hogy nem azonos erőforrás áll rendelkezésre az intézményekben a várólista alapján nyújtott ellátásokra – indokolta az elnök. – A felügyelet mindenképpen megvizsgálja a kirívóan hosszú várólistákat, hogy történt-e mulasztás, visszaélés a kórházakban.

Azt, hogy a hosszú várólistákért az intézményvezetés a felelős, vagy tényleg a kevés pénz miatt kell várakozniuk a betegeknek, nehéz megítélni.

A hatvani kórház szintén szerepel az Egészségbiztosítási Felügyelet listáján, ám a feltüntetett várakozási napok alapján az intézményben rövid időn belül sorra kerülhetnek a betegek. Hatvanban a szürkehályog-műtétre 14, a méh jóindulatú daganatának eltávolítására 7 napot kell várni.

Dr. Kosztura Lászlótól, a kórház főigazgatójától megtudtuk: csak azért pár napos a várakozási idő, mert megteremtették a lehetőségét az egynapos sebészeti ellátásnak a traumatológia, valamint a szülészet-nőgyógyászat és a szemészet területén. A beavatkozások nagy része után pedig csak rövid idejű ápolást igényelnek a betegek.

– A várólistát az is rövidíti, hogy sikerült egy jó szakdolgozói csapatot kialakítanunk. A saját orvosaink mellett a kórházzal szerződéses jogviszonyban álló budapesti és gyöngyösi kollégák is segítenek nekünk.

Dr. Assani Omar orvosigazgatótól megtudtuk, hogy a gyöngyösi kórház azért nem szerepel az EBF listáján, mert az intézménynek nincs olyan betege, akinek nyolc hétnél hosszabb ideig kellene várakoznia egy műtétre. A járóbeteg-ellátást előjegyzéssel teszik rugalmasabbá, ám az ebben az ellátásban részesülő pácienseknek sem kell a megszabott határidőnél többet várakozniuk egy-egy vizsgálatra.

 

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!