Közélet

2008.01.14. 19:45

Érsek: Figyelemfelhívás volt, nem akarunk tulajdonosok lenni

No, ha eddig nem kaptál fehér port, majd kapsz most kettőt - ilyen megjegyzést is fűztek némely ismerősi Érsek Zsolt polgármester legutóbbi ötletéhez. A por bejött.

S. P.

Hatvan igényt tartana a megyei kórház vagyonára, ha a megyei önkormányzat úgy dönt, hogy pályázat nélkül egy önkormányzatnak adja át az intézmény működtetését, valamint ingó és ingatlan vagyonát. Ezzel a bejelentéssel élt nemrégiben Érsek Zsolt, Hatvan polgármestere. Habis László reakciójában több szempontból is aggályosnak ítélte a felvetést.

Érsek mindezek kapcsán tudatta: két cél vezérelte, amikor véleményét közzétette. Egyfelől arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a megyei kórház ötvenmilliárdos vagyonában a megye mindegyik önkormányzatának része van, így igenis beleszólás illeti őket a vagyon sorsába. Másfelől azt kívánta érzékeltetni - és ezt továbbra is fenntartja - ha az egri kórház városi kórházzá lesz, akkor szerinte joggal vethető fel a kérdés, hogy a megye három városi kórháza közül melyik legyen a kiemelt súlyponti intézmény. Már csak azér is, mert a Hospinvest működtetésében lévő hatvani, s a vele együttműködő, szintén Hospinvestes gyöngyösi kórháznak "van jövőképe", a hatvani például az idénre már szerény nyereséget tervez.

- Hatvan működési hiány nélkül működik, s minden feltételt meg tudna teremteni ahhoz, hogy a hatvani legyen a megyében a súlyponti kórház - fejtegette a heol.hu-nak Érsek Zsolt. Hozzátette: mindez egyelőre ötlet, hiszen még nem tudni, miként határoz a Markhot Ferenc Kórház sorsáról a megyei közgyűlés. Ha működtetésbe adja, az "szíve joga, abba Hatvan nem szól, nem is szólhat bele", fűzte hozzá, de továbbra is hangsúlyozta: a vagyon az egy másik kérdés.

Arra is kitért: tény, hogy ha az állam nem hajlandó tovább az eddigi mértékben finanszírozni a kórházakat, akkor valakinek pénzt kell tenni a rendszerbe. Visszautasította az egri polgármester kérdésbe foglalt vádját, miszerint Hospinvest érdekeket képviselne, mondván: az egri és a megyei betegek érdekében hívta fel a figyelmet minderre a körülményre, hogy "mindenki vegye komolyan a szerepét, és senki ne képzelje, hogy bármilyen előjogok illetik meg a kórház vagyonával kapcsolatban."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!