Közélet

2008.01.21. 15:00

Fodor örül, de szigort ígér a gumigyárnak

Amint az várható volt, a környezetvédők máris hallatják hangjukat a Gyöngyösre tervezett gumiabroncsgyár kapcsán.

S. P.

[caption id="" align="alignleft" width="262"] Komolyan gondolják. Az Apollo Tyres Ltd. honlapján a magyar üzlet a nyitókép
[/caption]A Levegő Munkacsoport szerint komoly veszélyt jelent a környezetre az Apollo Tyres Gyöngyösre tervezett üzeme, s ugyanígy vélekedik annak a szlovákiai településnek a polgármestere is, amelyikkel Gyöngyös versenyben volt a beruházásért.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter a heol.hu-nak a beruházás kapcsán kijelentette: eleddig egy szándéknyilatkozatról, elvi megállapodásról lehet beszélni, a konkrét szerződéskötés még hátravan.

- Gyöngyösiként és miniszterként is örülök a térségben meghatározó fejlesztésnek, de ugyanilyen fontosnak tartom, hogy a Mátraalja természeti értékeinek megóvását maradéktalanul érvényesítsék a majdani beruházás során - közölte Fodor Gábor. Azt is nyomatékosította: a legszigorúbban fogják ellenőrizni, számonkérni és betartatni a környezetvédelmi előírásokat, természetesen már az engedélyezési eljárásban is.

Mert bár a város és a térség szempontjából kiemelkedő előnyöket jelentene a gumigyár megépülése és működése, de csak akkor, ha "modern és jó technológiát" hoz a befektető az országba. Ezért a környezetvédelmi tárca a legszigorúbban fogja kezelni a beruházást.

A heol.hu kérdésére a miniszter azt is kifejtette: bár valóban hosszas tárgyalások előzték meg a gyár magyarországi, gyöngyösi megépülésének bejelentését, a technológiára vonatkozó konkrét és részletes adatoknak egyelőre nincs birtokában a környezetvédelmi tárca.

Ezek is érdekelhetik