Közélet

2008.01.10. 16:23

Folyosón a beteg: a felügyelet vizsgálódik a gyöngyösi kórházban

Már az Egészségbiztosítási Felügyelet is vizsgálja, hogy miért fektettek betegeket a folyosón a gyöngyösi kórházban.

Suha Péter

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Ez a felvétel 2005 február 10-én készült, Rácz Jenő akkori miniszter gyöngyösi kórházban tett látogatásakor
[/caption]Az ügyet a Hír Tv riportja indította el, melyben bemutattak egy asszonyt, aki azt panaszolta: a gyöngyösi kórházban a folyosón lévő ágyon helyezték el, s ezt a módszert rejtett kamerás felvételekkel is alátámasztotta a szerkesztőség.

A kórházat üzemeltető cég képviselői lapunk megkereséseire eddig nem válaszoltak. Azt viszont már tudni lehet: az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálatot indított az ügyben, ami azt hivatott kideríteni, hogy az üzemeltető hibájából, vagy külső körülmény - nevezetesen az időjárás miatt kiugróan megnövekedett betegforgalom - okozta-e ezt a helyzetet. Ezt az indokot egyébkét maga Kollányi Gábor, az üzemeltető HospInvest elöke mondta egy internetes portálnak.

Úgy tudjuk, ma az ÁNTSZ is járt a kórházban, ám tapasztalataikról ugyancsak hiába próbáltuk kérdezni őket: Dr. Éger Csaba kistérségi tisztifőorvos titkárságán annyit sikerült megtudnunk, "a főorvos úr nincsen bent, és már négyig nem is lesz". Mobiltelefonszámát firtató kérdésünkre ugyanez volt a cseppet sem frappáns válasz, kiegészítve azzal: holnap keressük.

Csak a rend kedvéért: a gyöngyösi kórházban egyébként nem ez az első eset, az persze - a körülmények ismeretében - érthető, hogy most igen nagy visszhangot váltott ki a történet. A Heves Megyei Hírlap már évekkel ezelőtt is írt hasonló esetről, amikor még kétszer ennyi ággyal működött az intézmény, önkormányzati fenntartásban. Csakhogy az az ágyszám sem tette lehetővé minden beteg szobában történő elhelyezését, s az intézmény vezetése - mint az akkori igazgató fogalmazott - inkább a folyosón, de mégiscsak a kórházban igyekezett tartani azokat, akik erre rászorultak, semmint hogy hazaküldje őket, ahol orvosi felügyelet nélkül maradtak volna.

****

Cikkünk aktiválásakor jelentkezett a HospInvest kommunikációs igazgatója, aki Kosztura László főigazgatóhoz irányított. A vele készült beszélgetést hamarosan olvashatják

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!